Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Herregud, vilka ljuvliga dofter

En ljuvlig doft möter den som besöker trädgården bakom Hedvigs prästgård. Här finns sedan några år tillbaka en örtagård med temat bibliska växter, ett litet paradis mitt i stan.
- En del växter är en kompromiss, de måste tåla vårt klimat, säger örtagårdsmästare Stina Sundberg.

Omnämnd i Moseböckerna. Stäppsalvian användes som medicinalväxt av greker, romare och araber. Den ansågs ge energi, förbättra minnet och försena åldrandet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Omnämnd i Moseböckerna. Stäppsalvian användes som medicinalväxt av greker, romare och araber. Den ansågs ge energi, förbättra minnet och försena åldrandet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-07-01 06:00
Örtaagården anlades 2001 av elever från Kunskapslyftet vid Himmelstalundsskolan. Här finns läkedomsväxter och kryddväxter, de allra flesta omnämnda i Bibeln. I nästan varje kapitel i Bibeln omnämns för övrigt växter, frukter, trädgårdar och liknande.
Stina Sundberg är ansvarig för örtagården och har precis visat den för intresserade besökare när Folkbladet tittar förbi. Hon plockar några av örterna och de doftar både starkt och ljuvligt.
- En sådan här kyrkobukett hade man med sig till kyrkan förr. Det var bra att ha något starkt att lukta på för att inte somna under predikan, säger hon och skrattar.
Här växer kryddsalvia, vändrot, timjan, gräslök, lavendel, oregano, krusmynta och många fler örter i fyra anlagda rutor. Här finns också vackra rosor mitt i trädgården och liljor som ännu inte blommar.
- Redan i översättningen av Biblen till svenska har säkert några växtnamn blivit försvenskade. En del örter som nämns kan vi dessutom inte odla i det här klimatet utan vi har andra istället, berättar Stina Sundberg.
Att odla egna örter är något som allt fler har börjat göra i sina egna trädgårdar. Det går även att köpa en hel del färska kryddor i vanliga livsmedelsaffärer idag. Har man inte trädgård går det lika bra att odla på balkongen. Det gör Stina Sundberg.
- De flesta av örterna är väldigt tåliga och lättskötta och de är fleråriga, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om