Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hemlösa barn berörde elever

Nu närmar sig premiären för kulturskolans dokumentärfilm "Vägen hem" om hemlösa barn i Ukraina. På torsdagen skedde en förhandsvisning på Cnema.

Musikanter. Jenny Karlsson, som går tvåan på gymnasiet samt niondeklassaren Clara Turdén spelar piano på Kulturskolan. De
upplevde mycket på resan till Odessa.

Musikanter. Jenny Karlsson, som går tvåan på gymnasiet samt niondeklassaren Clara Turdén spelar piano på Kulturskolan. De upplevde mycket på resan till Odessa.

Foto: Patrik Selsfors

NORRKÖPING2014-05-24 10:32

Allt började med att Måns Ahlin, som undervisar i film på kulturskolan, 2012 deltog i en resa till Ukraina för att hitta en motpart till ett ungdomsutbyte där elever från kulturskolan skulle delta.

– I Odessa mötte vi "The wayhome foundation", eller "Vägen hem", en idéell organisation som hjälper gatubarn att komma tillbaks till ett normalt liv, berättar Måns som tillägger att uppskattningar säger att det kan finnas upp till 2000 gatubarn bara i Odessa.

Man sökte och fick bidrag via Ungdomsstyrelsen och projektet "Ung och aktiv i Europa" och så i juli 2013 kunde Måns, pianoläraren Per Kolsgård samt tre filmelever och fem pianoelever från kulturskolan ge sig iväg på en niodagars resa. Allt dokumenterades på film av filmeleverna och nu har materialet sammanställts till dokumentärfilmen "Vägen hem". Lördagen den 24 maj har den premiär på Cnema.

En av de pianoelever som var med på resan är Jenny Karlsson som går andra klass på gymnasiet och spelar piano på kulturskolan.

– Jag tyckte det var väldigt intressant att få se kontrasterna mellan våra samhällen.Märkligt är att inte ens de som bodde i Odessa visste om situationen med hemlösa gatubarn, det gör ju att man undrar vad det är vi inte ser i våra egna samhällen.

Filmeleverna ägnade sig åt att dokumentera resan och vid några tillfällen spelade och sjöng pianoeleverna med barnen.

– Vi lärde dem några sånger, till exempel "Här kommer Pippi Långstrump" på svenska, så lärde de oss några av sina men det var svårt att lära sig orden, säger Jenny som också komponerat en av låtarna som hörs i filmen.

Så börjar filmvisningen och man förstår snabbt att det blir svårt att glömma en sådan resa för de som var med. Den kanske starkaste scenen visar hur de svenska gästerna tillsammans med en inhemsk tolk söker sig ut på staden för att se i vilka miljöer de hemlösa bor när de inte är på "The way home". Det är stor misär och tolken har svårt att hålla tårarna borta när hon hör om levnadsödena som i något fall innefattar långt gången aids; hiv/aids är ett stort problem bland hemlösa i Ukraina.

Ulla-Britt Eriksson från kulturskolan har fungerat som exekutiv producent för filmen.

– Jag är glad och stolt över att ha varit en del av det här projektet, säger hon och tillägger att man även ska skicka filmen till svt så får de bedöma om den kan sändas på tv.

På filmens premiärdag, alltså idag lördag, kommer en insamling att göras till förmån för "The wayhome".

The wayhome foundation

The wayhomefoundation grundades 1996 efter att de sociala förhållandena försämrats efter Sovjetunionens fall 1991. Man har flera centra som ska hjälpa utsatta barn och unga till ett normalt liv, häribland tillfälliga boenden, center för utbildning och hälsa samt lägerverksamhet under sommaren.

The way home har också "Social patrols" som uppsöker de ställen där gatubarnen i Odessa finns, i dessa team finns exempelvis socialarbetare och psykologer. Idag driver The wayhome ett barnhem för 25 barn, man har 80 fast anställda och ytterligare 40 volontärer som arbetar under olika projekt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om