Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hembygdsförbundet firar i helgen

NORRKÖPING
Östergötlands Hembygdsförbund fyller 60 år i år - en ganska pigg 60-åring med nästan 20.000 medlemmar i hela 92 föreningar runt om i länet.
- Och jubileet firar vi i Ödeshög på lördag den 12 maj i samband med vårt årsmöte, berättar Björn Larsson från Skärblacka och tillika ordförande i förbundet.

– Östgötaförbundets jubileum ska firas ordentligt, skojar  östgötaförbundets ordförande Björn Larsson i Skärblacka och stoppar en cigarr i munnen som  tillhör samlingarna. 
FOTO: JANNE FORSBY

– Östgötaförbundets jubileum ska firas ordentligt, skojar östgötaförbundets ordförande Björn Larsson i Skärblacka och stoppar en cigarr i munnen som tillhör samlingarna. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2001-05-08 00:00
Fortfarande är dock inte Föreningen Gamla Norrköping, S:t Ragnhilds gille i Söderköping och hembygdsföreningarna på Vikbolandet anslutna till länsförbundet.
- Ändå har vi ökat från 77 till 92 föreningar de senaste tio åren och från 15.689 medlemmar till 19.898 under samma period, säger Björn Larsson som varit ordförande de senaste sex åren.

<b>Svårt med ungdomar</b>
Ett faktum är dock att de anslutna föreningarna har svårt att locka med sig ungdomar i hembygdsarbetet:
- Vi jobbar på att få med ungdomar också och vissa föreningar lyckas riktigt bra. I min egen Kullerstad-Skärblacka hembygdsförening har vi bra respons från skolan, där elever kommer till vår hembygdsgård, Ljusfors herrgård, och är med i aktiviteter från förr.

<b>Historiskt och mystiskt</b>
- Vidare är vi på gång att börja med något som vi kallar för "Historiska och mystiska tidsresor". Det är en ny aktivitet, som riktar sig till barn och ungdom och där vi exempelvis kan ta med barnen tillbaka till sekelskiftet eller järnåldern och berätta hur man levde då, samtidigt som barnen själva får prova på olika saker.
- Det här hoppas vi är en inkörsport till yngre medlemmar i våra föreningar, där medelåldern idag är ganska hög. Många erfarna och duktiga medlemmar är över 70 år, men vi märker också att många börjar intressera sig för sin hembygd i 40-50 årsåldern.

<b>Utnyttjar internet</b>
Hembygdsförbundet försöker också utnyttja datans möjligheter via internet:
- Idag har vi ingen egen hemsida, säger förbundets sekreterare Bo Jansson, men det är ett önskemål i framtiden att vi får en sådan länk via Sveriges Hembygdsförbunds internetsidor. Men redan nu finns dock våra 92 föreningar presenterade på internet via "Kulturarv Östergötland".
Nämnas kan också att förbundet utger Hembygdsbladet sedan 1960-talet och det går idag ut i en upplaga av cirka 1.000 exemplar fyra gånger per år.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om