Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hells Angels-supporter arbetar vid kärnkraftverk

Mannen gick på fest i Hells Angels lokaler. Senare misshandlade han en person utanför en restaurang. Nu kan Folkbladet avslöja att mannen arbetar vid ett svenskt kärnkraftverk.
- Den informationen kan betyda att personen inte är lämplig för arbete på kärnkraftverk, säger Tord Eriksson på Svenska Kraftnät som ansvarar för säkerhetskontrollerna.

Foto:

NORRKÖPING2011-04-08 03:00

Det statliga verket Svenska Kraftnät har hand om frågor som rör säkerhetskontroller av personal som arbetar vid bland annat kärnkraftverken.

Tord Eriksson är enhetschef för säkerhet och beredskap. Han ser allvarligt på uppgifterna om den misstänkta kopplingen mellan Hells Angels och en person som arbetar vid ett svenskt kärnkraftsverk.

Folkbladet rapporterade i går om att en man åtalas för misshandel. Han hade varit på fest i Hells Angels lokaler på Stockholmsvägen. Berusad ute på stan slog och knuffade han senare en 20-årig man. I samband med festen i HA:s lokal kontrollerades han av polis som då också uppmärksammade att han hade på sig en tröja med texten "Support Defense Fund" över bröstet, i HA:s röd-vita färger och deras teckensnitt.

I polisförhör nekar han till att ha något med HA att göra. Samtidigt visar det sig att han arbetar vid ett svenskt kärnkraftverk. Detta framgår av förundersökningen och bekräftas av en källa till Folkbladet.

Säkerhetsbedömning
- Det finns ju skäl att tänka till riktigt ordentligt här. Detta skulle ju vara skäl att titta över personen ifråga igen, och verkligen pröva om man kan stå kvar vid sin tidigare bedömning om lämpligheten, om det här är ny information och det förutsätter jag nästan att det är, säger Tord Eriksson.

Varje person som ska in på ett säkerhetsklassat objekt, till exempel ett kärnkraftverk, genomgår en säkerhetsbedömning. Den säkerhetsansvariga på exempelvis kärnkraftverket ansöker om en säkerhetsprövning hos Svenska Kraftnät. Det kan röra sig om anställda, entreprenörer som genomför arbeten eller tillfälliga besökare på anläggningen.

- Vi är den myndighet som samlar ihop det här och går in hos Säpo och hämtar registerutdrag. Vi får ju förutsätta att man gjort detta på den här personen och inte hittat något särskilt, säger Tord Eriksson.

Personutredning
Men säkerhetskontrollen handlar inte bara om utdrag ur exempelvis brottsregister, utan även en allmän bedömning av lämpligheten. Det kan då handla om personlig kännedom om personen, referenser och betyg.

- Säkerhetsprövningen är en sorts personutredning som görs innan man släpps in. Men det är heller ingen engångsföreteelse, utan det är något som den säkerhetsansvariga måste göra hela tiden. En persons liv kan ju förändras, säger Tord Eriksson.

Han säger att om man upptäcker att det finns förhållanden runt en person som gör denne osäker att ha på exempelvis ett kärnkraftverk, så kan det omprövas om personen är lämplig.

"Ingen åsikt"
- Grov brottslighet skulle ju inte ligga så långt bort i det här fallet kan jag tänka mig. Det kan ju innehålla utpressning och kanske sabotage. Jag tycker att den här informationen skulle föranleda att man är väldigt noggrann i sin säkerhetsprövning och - om uppgifterna stämmer - att man då kommer fram till att den här personen inte är lämplig, säger Tord Eriksson.

Från kärnkraftverket där personen arbetar är kommentarerna dock få.

- Det görs ju en bakgrundskontroll via Svenska Kraftnät. De har ju tillgång till olika register, säger informationschefen på kärnkraftverket.

Han vill inte uttala sig om lämpligheten att en anställd på kärnkraftverket syns tillsammans med Hells Angels.

- Jag säger inte att det är lämpligt eller olämpligt. Jag har ingen åsikt i det här fallet, säger han.

(Artikkeln publicerades första gången 8 april 2011)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om