Hela källsorteringen sätts nu i fråga
NORRKÖPINGDet blir nog ingen optisk sortering av Norrköpingsbornas sopor.Och frågan är nu, till och med, om källsorteringen alls kommer att vara kvar.Det ena alternativet efter det andra avförs nu från dagordningen. Men mycket är oklart om framtidens sophantering i Norrköping.
Formellt var det bara den aktuella offerten man sa nej till. Men nej-et tyder också på, att optisk sortering helt enkelt kostar för mycket.
Optisk sortering skulle annars ha varit sättet att göra källsorteringen mer lättsmält i innerstaden. I stället för att behöva lägga sina sopor - brännbara resp komposterbara - i olika kärl skulle man kunna lägga dem i olika färgade påsar, som skulle kunna slängas i ett och samma sopnedkastet. Och sedan då, efter hämtningen, sorteras på optisk väg.
<b>Blev dyrare</b>
För ett tag sedan laborerade Sydkraft med ett pris på 125 kr per lägenhet för optisk sortering. Men sedan nådde man i enkäter inte upp till de 30.000 hushåll som behövdes i anslutning utan "bara" ca 26.500.
Fast värre ändå var att andra kommuner, som Nyköping och Oxelösund, hoppade av och beslöt att låta bränna sina sopor i Södertälje i stället. Då blev underlaget för litet, och ekonomin i det hela sprack. I stället för 125 kr per månad kom man upp i det dubbla. Det var det, som tekniska nämnden sa nej till.
<b>Tidigt ute</b>
- Så nu får det bli nya diskussioner om det här, säger renhållningsingenjören Lars Söderström på gatu- och parkkontoret.
Men frågan gäller nu hela källsorteringen av hushållsavfall och dess framtid. Här var Norrköping tidigt ute, man startade på försök med Skarphagen redan 1995.
Till en början sorterade de berörda hushållen då i tre fraktioner - en brännbar (som kördes till Gärstadverket i Linköping, där den eldats upp), en komposterbar (som rötades i bioceller på Häradsudden) och en restavfallsdel (som deponerats).
Men häromåret slopade man restavfallsdelen och lät även den gå till bränning. Och nu är frågan, om kanske även det komposterbara ska eldas upp - vilket i varje fall inte möter några tekniska hinder. Den nya avfallspanna, som med en kapacitet på 200.000 årston ska installeras på Händelö, kan utan vidare bränna även kompostmaterial.
<b>Mindre omhuldad</b>
Komposteringen är mindre omhuldad nu än för några år sedan. Anders Östlund, VD för Sydkraft Östvärme, konstaterar att statsmakterna och Naturvårdsverket i sina propåer inte längre är lika angelägna om den utökade källsorteringen.
Det har också varit problem med hanteringen. Att röta till biogas har övergivits i Norrköping, bland annat för att restprodukterna visade sig svåra att ta hand om. I stället komposterar man nu helt enkelt, med en påskyndad process, till jord.
Huruvida det ska komposteras eller brännas är inget som Sydkraft lägger sig i, här är det upp till kunden (kommunen) att själv bestämma.
- Och sedan kan vi bistå med vår kunskap, säger Anders Östlund.
Enligt de beslut som ännu gäller ska källsorteringen ha byggts ut helt i kommunen fram till slutet av nästa år. Men en omprövning pågår, där man får se var den landar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!