Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Havre räddar Vikbolandet?

VIKBOLANDET
Havre går inte bara att äta utan även att elda. Detta har vikbolandsbönderna tagit fasta på. Nu vill de bli fler och är en del i nätverket och projektet Framtid Vikbolandet som ser sig om efter EU-bidrag.
- Vill vi vara kvar som bönder så måste vi se oss om efter andra inkomstkällor, förklarar Torgny Wikelöv, Vikbolandsbonde.

Torgny Wikelöv och Anders Eriksson är två av Vikbolandsbönderna som ser sig tvingade att hitta nya inkomstkällor för att överleva.
FOTO: JANNE FORSBY

Torgny Wikelöv och Anders Eriksson är två av Vikbolandsbönderna som ser sig tvingade att hitta nya inkomstkällor för att överleva. FOTO: JANNE FORSBY

Foto:

Norrköping2003-10-17 06:00
För att överleva vänder sig nu vikbolandsbönderna till andra inkomstkällor än den vanliga. De vill sälja havre som värmekälla. Men de är inte först ut med detta okonventionella sätt att bruka havre.
- Nej på flera andra håll använder man sig redan av det här och det finns pannor byggda för just havre, berättar bönderna Torgny Wikelöv och Anders Eriksson och förklarar att de nu tvingas sälja havre till andra ändamål för att få mer betalt.
De ser det även som ett sätt att rädda åkermarken och det öppna landskapet. Havret är en förnyelsebar energikälla och påverkar inte växthuseffekten. Inte heller behöver det göras om i någon annan form utan är bara att elda direkt i en specialbyggd värmepanna. Men bönderna ska inte bara sälja bränslet utan erbjuder samtidigt sina tjänster för att se till att det fungerar som till exempel jourtjänst vid vid värmecentralen.
- Vi måste lära oss att bli bättre företagare för att kunna överleva. Att det är just havre vi vill elda beror på att det har det bästa energivärdet av alla sädesslagen, konstaterar Anders Eriksson.
På måndag skall intresserade vikbolandsbönder samlas och om det blir tillräckligt många finns det möjlighet att söka något EU-bidrag.
- Men jag tror att det kommer att gå ändå, förklarar en positiv Torgny Wikelöv.
Den lokala värmeproduktionen är en del i det nya nätverket Framtid Vikbolandet. Ett nätverk där bland annat företag, föreningar och mindre hantverkare har möjlighet att samverka.
-Det den ena inte hinner eller orkar kan vi hjälpas åt med. I projektet ingår också att se över förutsättningar för det här med lokal värme från havre, berättar Curt Andersson i nätverksstyrelsen.
I nätverket ingår bland annat projekt rörande energi, matkultur, turism och besöksnäringen och det är ett sätt att säkra bygdens framtid.
- Det handlar om Vikbolandets framtid, att sprida information och upplysning om bygden, förklarar Hans Wärn, som arbetar med en informationsfolder om Vikbolandet.
Igår träffades man i Östra Husby Bygdegård för att utvärdera Östgötadagarna på Vikbolandet och presentera Framtid Vikbolandet.
- Vi känner främst att vi behöver ett nätverk, någon form av samordning och där kommer Framtid Vikbolandet in, förklarar de gemensamt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om