Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Hårdare tag hjälper inte"

Klotter ska bekämpas genom kroppsvisitering och skärpt straff. Men i Ung Vänster höjs kritiska röster mot lagändringen.
- Jag tycker det är fel sätt att förebygga brott. Hårdare tag kommer inte att hjälpa, säger Oskar Lindvall, ordförande i Ung Vänster i Östergötland.

NORRKÖPING2003-12-31 06:00
Personer som kroppsvisiteras behöver inte vara misstänkta för att redan ha klottrat. På detta sätt ska polisen kunna få tag på till exempel sprejburkar.
I grundlagen finns ett skydd mot kroppsvisitation, men nu görs alltså ett undantag från det skyddet. Thommy Håkansson, chef för kriminalpolisen i Norrköping är positiv till förändringen.
- Det innebär att vi kan förebygga en hel del klotter, säger han.

Kostsamt problem
Bakgrunden till den nya lagen är att klottret ökat stort. Det innebär stora kostnader för att ta bort det, förfulning, förslumning och ökad risk för att klottrarna fastnar i kriminalitet.
- Här i Norrköping har problemet med klotter inte varit så där jättestort, men det är ändå en välkommen lag, säger Thommy Håkansson.
Men vänsterpartiet och miljöpartiet reserverade sig när det nya lagförslaget lades, med motiveringen att skadegörelse och annan brottslighet bör bekämpas genom att det förs en kamp mot segregation och sociala orättvisor. Ung vänster i Östergötland instämmer i kritiken.
- Om man istället krävde hårdare tag mot ett brott som inte främst begås av ungdomar, till exempel kolla företags bokföringar för att hindra ekonomisk brottslighet, skulle det bli ett väldigt liv. Nu drabbar det ungdomar som redan står utanför samhället. Då är det ingen som bryr sig. Det är sorgligt, säger Oskar Lindvall.
- Det kan bli lite godtyckligt om polisen får bestämma vilka som får visiteras. Det finns en risk att invandrarungdomar kommer visiteras mer än ungdomar från överklassen i Lindö, fortsätter Oskar.

Kränker integriteten
Även Oskar Lange, ordförande i Ung Vänster i Norrköping, är emot vad han anser är ett ingrepp i grundlagsskyddet för den kroppsliga integriteten.
- Det är absolut inte bra, säger han. Polisen har inte där att göra, är det något allvarligt får polisen ta in folk på stationen i istället, säger Oskar Lange.
Samtidigt som kroppsvisitering möjliggörs höjs även maxstraffet för skadegörelse från fängelse i sex månader till fängelse i ett år. Även försök till skadegörelse blir straffbart. Lagändringarna börjar gälla på torsdag, den 1 januari 2004.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om