Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här utvecklas en värmepump

FINSPÅNG
Under cirka ett år har eleverna i årskurs tre på Curt Nicolin Gymnasiet jobbat med ett projekt för att ta fram en prototyp av en Stirling-värmepump. De närmar sig nu målet-som är att prototypen ska vara helt klar när de tar studenten i juni.

Norrköping2002-04-26 00:00
Det var förra våren som eleverna i årskurs tre på Curt Nicolin Gymnasiet, genom rektor Anders Södergren, fick tillgång till en optimeringsstudie av Stirling-värmepumpen som utförts på KTH under 1980-talet. Eleverna fick i uppdrag att undersöka om de ansåg det möjligt att utveckla och producera en fungerande prototyp av Stirling-värmepumpen.
- Sen sa hela klassen, ja vi kan göra det, berättar Gabriella Rosén.
Ett stort och omfattande projekt, som alltså fortfarande pågår tog sin början.
- Det har varit roligt, men hårt, konstaterar Gabriella Rosén.

<b>I slutfasen</b>
På utbildningen finns två inriktningar, konstruktion och produktion, och de båda samarbetar i projektet. Eleverna är vidare indelade i flera olika mindre grupper sm hr varierande arbetsuppgifter. Om drygt en månad tar eleverna studenten och målet är att en fungerande prototyp då ska vaa klar.
- Vi är ine i slutfasen. Monteringen är kvar och sedan ska de provtryckas, förklarar Peter Paulin.
Arbetet fortsätter
Stirling-värmepumpen fungerar så att mekanisk energi tillförs genom en elmotor, vilket gör att värme kan utvinnas ur den svala utomhusluften. Den anses vara effektiv då den fungerar bättre än andra värmepumpar under vintertid. Syftet med projektet är naturligtvis att få fram en fungerande prototyp av värmepumpen, men det handlar också om att eleverna ska skaffa kunskap genom att själva söka den.

<b>"PBL-metoden"</b>
Det arbetar enligt PBL-metoden (Problembaserat lärande). De elever Folkbladet träffar är mycket nöjda med det arbetssättet. De har lärt sig för livet, utan att tänka på att de har gjort det, som någon uttrycker det.
Återstår nu att se om eleverna lyckas. Meningen är att de elever som inte går ut skolan i sommar sedan ska kunna fortsätta arbetet med prototypen.
- Meningen är att de ska kunna utveckla den vidare, säger Gabriella Rosén.
Ännu längre fram är också tanken att skolan ska kunna införa prototypen på den kommersiella marknaden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om