Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Har tiden runnit ut för en vit jul?

Vad vore julafton och vintern utan vit gnistrande snö? För kommande generationer kan det vara ett minne blott. Med växthuseffekten minskar chansen för en vit jul i södra Sverige, men det finns långt allvarligare följder än så.

Chanserna till en vit jul blir mindre men inte minimal. - Även idag kan det ju bli en grön jul utan att det är något konstigt med det, men visst kommer chanserna till en vit jul troligen att minska i framtiden, säger, Martin Hedberg och John Pohlman.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Chanserna till en vit jul blir mindre men inte minimal. - Även idag kan det ju bli en grön jul utan att det är något konstigt med det, men visst kommer chanserna till en vit jul troligen att minska i framtiden, säger, Martin Hedberg och John Pohlman. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2004-12-10 06:00
Det är oftast inte enbart klimatförändringarna som ligger bakom de effekter vi idag kan se som en följd av växthuseffekten. Befolkningstillväxten och den ökade välfärden är också faktorer som spelar in, säger meteorologen Martin Hedberg som tillsammans med John Pohlman föreläste om just följderna av växthuseffekten igår.
Det är främst användningen av fossila ämnen som ökar värmen runt jorden. Växthuseffekten är i grunden positiv, utan den skulle det vara mycket kallt på jorden. Men ökningen av värmeenergin som hålls kvar av växthuseffekten leder bland annat till att glaciärer smälter och att södra Sverige i framtiden kanske inte kommer att ha lika stor chans till en vit jul.
- Redan idag kan vi ibland ha en grön jul, men det är när det blir flera år i rad som man kan se att det är en följd av växthuseffekten. Men det är nog inte den allvarligaste konsekvensen, säger Martin Hedberg och får medhåll av John Pohlman.
Flera stormar, vattennivån höjs och att öknen breder ut sig är bara några av många exempel på långt allvarligare följder som kanske inte drabbar svenskarna direkt. Men ökat antal olyckor kan genom höjda försäkringskostnader påverka svenskarna liksom högre energipriser.
- Men om vi agerar annorlunda idag så kan effekterna mildras. Men då måste alla göra något, för det är ett globalt problem, säger de båda meteorologerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om