NORRKÖPING
I fjol hette det Påskuppropet, i år Solrosuppropet.
Men ämnet är detsamma: Kamp mot utförsäkringarna.
Och tid och plats också samma: Annandag Påsk, på Tyska torget.
Även i år genomfördes manifestationerna på en rad olika platser landet runt. Någon riksorganisation finns dock knappast, utan här handlar det om lokala grupper med Facebook som förenande länk.
Innan mötet växlade vi några ord med Lotta Larsson, en av eldsjälarna inför fjolårets manifestation och aktiv även i år .
- Det är bara en liten formulering i lagstiftningen, som har ändrats. Det är allt, säger hon.
Inte glömmas bort
Lokalt har aktiviteten i stort sett legat nere sedan förra påsken. Att långtidssjukskrivna och utförsäkrade kan ha svårt för långvarigt, organiserat arbete är ju heller inte svårt att förstå.
- Men nu ska vi hålla oss aktiva, så att vi inte glöms bort! slår Lotta Larsson fast.
Talens rad inleddes av Sofia Singemo. Förra året var hon diakon i Svenska kyrkan, idag är hon egen företagare som bland annat "coachar folk, som tvingas ut på arbetsmarknaden trots att de är sjuka".
Syftet med alliansens nya lagstiftning var, menade hon, på sätt och vis bra. Människor ska inte i onödan fastna i långa sjukskrivningar. Men nu kom det att handla om människor som varit alltför sjuka, och om en arbetsmarknad som är alltför hård.
Kränkta människor
- Nu ökar barnfattigdomen, och jag känner till fall där arbetslösas partner gått in i väggen. De här människorna är inte bara arbetslösa, sjuka och fattiga. De är också kränkta. Och de kan inte längre lita på det system, som de trott fanns för att hjälpa dem.
Salos ordförande Henrik Lund, som ledde mötet, talade om hur extremt många nu hamnar i både ekonomisk och psykisk stress.
- Det har skapats ett B-lag, som tvingats längre och längre ner i arbetslöshetsträsket. Arbetslösheten är idag högre än den var 2006, och nu ökar sjukskrivningarna igen.
Har rätt till den
Birgith Andersson från Verdandi konstaterade, att det aldrig funnits mer bidrag än idag.
- Och en del bidrag kallas då avdrag...
- Men sjukförsäkringen, den är något som vi själva har betalat in pengar till. Och då har vi också rätt till den.
För Gemensam välfärd i Norrköping talade Git Andersson:
- Det finns idag tiotusentals utförsäkrade, som är fråntagna vår gemensamma välfärd. Detta är inte människovärdigt, sade hon bland annat.
Några större skaror var det inte, som infunnit sig på Tyska torget denna kylslagna Annandag. Men många hade uteblivit från manifestationen helt enkelt därför, att de inte orkade.
Jan Nordström
jan.nordstrom@folkbladet.se
011-200 452