Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här får nyanlända hjälp in i samhället

– Jag vill att de som kommer hit ska få den hjälp som mina föräldrar inte fick när de kom till Sverige på 70-talet.Det säger Ninos Gawrieh som jobbar med introduktionsfrågor och som ligger bakom Hyresbostäders nya satsning Hemkunskapen som går ut på att lära nyanlända om sina rättigheter och skyldigheter.

Marielund är startskottet för integrationssatsningen Hemkunskapen. "Tanken är att det ska bli verklighet även i övriga bostadsområden", säger Ninos Gawrieh som ansvarar för integrationsfrågor på Hyresbostäder.

Marielund är startskottet för integrationssatsningen Hemkunskapen. "Tanken är att det ska bli verklighet även i övriga bostadsområden", säger Ninos Gawrieh som ansvarar för integrationsfrågor på Hyresbostäder.

Foto: Malin Perk

NORRKÖPING2014-03-03 08:33

I ett och ett halvt år har Ninos Gawrieh jobbat som introduktionsvärd på Hyresbostäder. Numera jobbar han också med bostadsbolagets nya integrationsinitiativ Hemkunskapen – en ny mötesplats för hyresgästerna i Marielund.

– Vissa nyanlända har kanske bara bott i tält och vet inte hur det är att bo i lägenhet. Vi bjuder in dem för att prata om vilka rättigheter och skyldigheter de har hos oss, säger Ninos Gawrieh och nämner sophantering, bokning i tvättstugan och att inte störa sina grannar som några exempel.

Förakt för myndigheter

Många som flytt till Sverige känner förakt för myndigheter.

– En myndighet i Syrien eller Irak fungerar inte på samma sätt som i Sverige. Bara de hör ordet myndighet blir de rädda, säger han.

Bland det första Ninos Gawrieh och de andra introduktionsvärdarna försöker göra att få de nyanlända att lita på dem och även på svenska myndigheter.

– Myndigheterna här sträcker ut handen för att hjälpa er, försöker vi övertyga, berättar Ninos Gawrieh.

Han och kollegorna på Hyresbostäder hjälper även till med byråkratiska blanketter.

– Att fylla i alla dessa myndighetspapper är världens procedur för den som inte förstår språket, säger Ninos Gawrieh.

Från Syrien

Ninos Gawrieh är född och uppvuxen i Hageby och Ektorp. Hans föräldrar är assyrier och flydde från Syrien i mitten på 1970-talet.

– Mina föräldrar blev snabbt utskickade på jobb. Visst var det bra på ett sätt men de fick inte det stöd och den hjälp de hade behövt för att snabbt komma in i det svenska samhället. Det är det jag nu vill ge till de nya som kommer hit.

Han brinner för det här och vet vad de nya svenskarna går igenom.

"Förståelse för varandra"

Samtidigt som han vill hjälpa den somaliska tiobarnsfamiljen att komma in i det svenska samhället så är han mån om att de svenska pensionärerna ska trivas i sina bostäder.

– 80-åriga Greta har rätt till sin lugna fristad. Utmaningen är att få våra hyresgäster att, kanske inte bli bästa kompisar, men i alla fall få mer förståelse för varandra, säger Ninos Gawrieh.

Kontoret i Marielund är startskottet för Hemkunskapen. Men tanken är att det här även ska bli verklighet i övriga bostadsområden.

Trångboddheten

Som Folkbladet berättade häromdagen så har trångboddheten länge varit ett faktum i Norrköping.

– Jag tycker att politiker och ansvariga tjänstemän borde komma ut i verkligheten och se hur verkligheten ser ut, säger Ninos Gawrieh.

Han tycker det är märkligt att ansvariga kan säga att mottagandet av flyktingar fungerar bra.

– Det är ju här ute på fältet som striderna avgörs, inte på kommunkontoret.

Otillräckliga

Han och kollegorna på Hyresbostäder som jobbar med integrationsfrågorna brinner för jobbet men känner sig ofta otillräckliga.

– Det går inte bara att damma av sig berättelserna man får höra, om vad människorna har gått igenom. Man vill så gärna göra det bästa för dem.

– Jag känner att vi på Hyresbostäder gör ett bra jobb här, vi drar ett tungt lass. Men det skulle underlätta om fler aktörer kunde hjälpa till i det här viktiga arbetet, säger Ninos Gawrieh.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om