Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Här får du inte hyra om du tjänar för lite

Fast jobb och en årsinkomst på minst 150 000 kronor. Annars får man inte hyra lägenhet av Markarydsbostäder.
- Vi har våra regler att följa, säger områdeschefen Jarmo Käkelä.

På Bäckgatan finns några av fastigheterna som Markarydsbostäder köpte av Hyresbostäder för drygt ett år sedan. Här måste du tjäna minst 150 000 kr per år för att ha en chans att hyra lägenhet.
ARKIVFOTO: ROBERT SVENSSON

På Bäckgatan finns några av fastigheterna som Markarydsbostäder köpte av Hyresbostäder för drygt ett år sedan. Här måste du tjäna minst 150 000 kr per år för att ha en chans att hyra lägenhet. ARKIVFOTO: ROBERT SVENSSON

Foto:

NORRKÖPING2005-03-03 06:00
Söker man lägenhet hos Markarydsbostäder och tjänar mindre än 150 000 kronor om året får man i ett brev veta att man inte är önskvärd.
"Vi har mottagit er ansökan, men kan tyvärr ej erbjuda någon lägenhet eftersom er inkomst är för låg. För att få hyra en liten lägenhet hos oss krävs en årsinkomst på minst 150 000 kronor. För en större lägenhet krävs en högre inkomst än 200 000 kronor/år. Ni är välkommen med en ny ansökan om er ekonomiska situation skulle förändras", skriver det privata bostadsbolaget.
- Det här är en koncern som har bostäder i mellersta och södra Sverige, säger Jarmo Käkelä. Även om bostadssituationen är olika på de olika orterna, är det samma kriterier som gäller överallt.
Fast inkomst är ett krav. Socialbidragstagare får ingen lägenhet. Vissa saker kan ändå diskuteras.
- Har du en låg inkomst, men en miljon i förmögenhet finns ju en säkerhet, säger Jarmo Käkelä. Och om någon har A-kassa kan vi även diskutera det. Detsamma gäller studenter.

Hög arbetslöshet
Markarydshus AB har köpt några av Hyresbostäders hus i Hageby.
- Jag som företräder några av de mest utsatta människorna kan tycka att Markarydsbostäder har ett mycket märkligt sätt att hantera sin bostadspolitik, säger Catharina Samuelsson, enhetschef på socialen i Hageby.
- Norrköping är en stad med hög arbetslöshet. Och Hageby har särskilt hög arbetslöshet. Här är det många som försörjer sig med hjälp av a-kassa och socialbidrag. Varför köper då Markarydsbostäder upp ett stort bestånd av bostäder i just Hageby? Kanske borde ägarna sätta sig lite bättre in i vad det är de köper.
Alla bostadsbolag kollar upp sina hyresgäster, men inget annat bolag har några krav på en speciell årsinkomst.
- Det verkar konstigt med sådana gränser, säger Roger Ekström, informationschef på Lundbergs. Om man tjänar 144 000 kronor om året, får man inte hyra då?

Sunt förnuft
Lundbergs kräver en fast inkomst av sina hyresgäster.
- Sedan är det bara att använda sunt förnuft, säger Roger Ekström. Våra uthyrare fungerar lite som bostadsmäklare. Om någon tjänar 12 000 i månaden och vill hyra en lägenhet för 10 000 i månaden, säger vi kanske att det inte verkar vara någon bra kalkyl, men att vi har billigare lägenheter att erbjuda.
Inte heller Ståhl eller Malmstaden ställer krav på årsinkomst.
- Vi utgår från att den som söker lägenhet inte tar en som är för dyr, säger Ann-Christine Frisk på Ståhl.
Även det kommunala bostadsbolaget Hyresbostäder ställer sig frågande till kravet på speciell årsinkomst.
- Vi ställer som krav att hyresgästen ska kunna betala hyran med hushållets inkomster, säger Lars Sandell, marknadschef på Hyresbostäder. Det kan vara lön, a-kassa, pension, studielån, försörjningsbidrag eller någon annan inkomst.

Behovet ska styra
Att Hyresbostäder inte har lika hårda regler som de privata bostadsbolagen har inget att göra med att det är ett kommunalt bostadsbolag, enligt Lars Sandell.
- Nej, det vore väl för sorgligt. Däremot har vi tillämpat samma regler under många år. Jag tror att de privata bolagen följer konjunkturen mer. Vid bättre konjunktur skärps kraven och vid sämre konjunktur luckras de upp. Men vi tycker inte det är konjunkturen som ska styra vem som ska ha bostad. Det är behovet.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om