När vi pratar ängsväxter vid Östra Promenaden handlar det om två olika ytor, vid lindmonumentet och på en remsa som löper längs med Promenaden, i den dubbla trädraden mellan spårvägen och det södergående körfältet.
För att börja med den senare: här på mittremsan, som inte är så tillgänglig då den omges av trafikbarriärer, testar kommunen en gräsblandning med ängsblommor inblandat, och ett annat sätt att sköta ytan, att inte klippa den varje vecka. Enligt landskapsarkitekt Carolina Olsson har man också sett på äldre historiska bilder att man faktiskt hade lite högre gräs på vissa ställen.
Nästa ängsyta är runt lindmonumentet, där det blivit en stor parkyta sedan man lagt igen gång- och cykeltunneln. Lindmonumentet är både en plats att minnas de gamla träden, och en kompensationsåtgärd.
– Man tar hand om den döda veden – i grunden är den byggd som en ekoxekompost. Man reser stammar och lägger sand och flis runt omkring, och så ska det bli en miljö som kan fungera för diverse insekter, säger Carolina Olsson.
Kring monumentet tyckte man att det passade bra att ha en annan typ av gräsytor runt omkring än vanlig klippt gräsmatta. För att gynna ett rikare djur- och växtliv och skapa en annan upplevelse i staden blir det en äng, med olika gräsarter och svenska ängsblommor.
När man anlägger en traditionell artrik äng får man det bästa resultatet på mager sandblandad jord. I Norrköping är det mycket lerjord. Därför har man här försökt välja ängsblommor som kan tänkas klara sig på den typen av mark, som röllika, rödklint, svartkämpar, fibbla, johannesört och prästkrage.
– Ängsblommor tar ju väldigt lång tid på sig. Första året kan det se ganska hopplöst ut, säger Carolina Olsson och förklarar att det är först det andra året som man börjar se någon blomning, och att det kan ta längre tid än så för vissa arter att etablera sig.
– För att vi skulle få lite effekt direkt så blandade vi i lite blomsteråkerfrö, ettåriga blommor som klätt, blåklint och vallmo.
Just nu är det mycket ogräs, men under ogräset ser man att det kommer annat. Mot Östra Promenaden har man också satt fruktträd, äldre äppelsorter som Himmelstalund, Ribston och Åkerö, och vinbärsbuskar. Sandytor har också anlagts för att gynna biarter som gräver sina bon i sand.