Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hans släktingar hamnade mitt i jordbävningskatastrofen

Minst 35 000 har bekräftats döda i den stora jordbävningen som drabbat Turkiet och Syrien. Från Norrköping följer Faissal Gharib dramatiken. "Mina släktingar klarade sig. Men de har inget kvar", säger han.

Räddningsarbetare letar efter överlevande i raserade byggnader i kuststaden Latakia i Syrien. Bilden är tagen dagen efter jordbävningen som beskrivits som den värsta i området sedan 1939.

Räddningsarbetare letar efter överlevande i raserade byggnader i kuststaden Latakia i Syrien. Bilden är tagen dagen efter jordbävningen som beskrivits som den värsta i området sedan 1939.

Foto: Omar Sanadiki

Norrköping2023-02-13 18:00

Faissal Gharib har bott många år i Norrköping. Men han kommer ursprungligen från Syrien. Han har släkt i staden Latakia som uppges vara en av de hårdast drabbade provinserna i jordbävningen som skakade Syrien och Turkiet för en dryg vecka sedan.

– Jag väcktes av min fru. Hon var upprörd. Jag såg rubrikerna om jordbävningen. Jag såg bilderna och förstod att det var en katastrof. Jag har släkt där. Kusiner och deras barn. Jag ringde och ringde för att höra vad som hänt. Om dom mådde bra, säger han.

Efter ett tag fick han fatt i sina kusiner. De kunde berätta att de flydde ut ur huset mitt i natten när det började skaka och gunga. Ut till en öppen plats, som man skulle.

– De berättade att precis när de lämnat huset kom det stora skalvet och allt rasade bakom dem. Ingenting var kvar. Bara grus och rök, säger Faissal Gharib.

Sedan nyheten kom om jordbävningen har han följt nyheterna hela tiden. Han säger att han lider med alla som förlorat så mycket. 

– Mina släktingar klarade sig. Gud måste ha varit med dem den natten. Men de har inget kvar. Jag har hjälpt dem så gott jag kan. Men många andra har förlorat nära och kära. Nu behövs det hjälp för alla drabbade. Det är kallt där och det finns inget tak över huvudet. Jag försöker se om jag kan göra något mer härifrån, säger han.

Han är påtagligt nedstämd över vad som har hänt. Han berättar att han har gråtit och att han har haft svårt att sova.

– Det är ingenting för oss som finns här i säkerhet i ett tryggt land. Det är så svårt att förstå. Man tittar ut genom fönstret här och det är så lugnt. Och i Syrien och Turkiet är det kaos och en massa döda.

Han har funderat på hur allt kommer att sluta. Slutsatsen är att ingen vet.

– När allt börjar grävas fram. Hur många döda kommer man hitta då? Jag vet inte. Det kommer att bli många fler.

Just nu försöker han organisera någon slags hjälp från Sverige. Han tror att all hjälp kommer att behövas för att på något sett mildra den katastrof som hans landsmän råkat ut för.

– Det är bra att sanktionerna mot Syrien har släppts nu under sex månader. Nu är inte tid att prata om politik. Nu är tid att hjälpa alla människor som förlorat så mycket. Jag hoppas att det går att hjälpa till. Jag har kontakter som kan göra att hjälpen kommer fram till dem som behöver den, säger Faissal Gharib.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!