Hans möte med Arafat
Palestinske ledaren Yasser Arafat svävar mellan liv och död.Norrköpingsbon Ibrahim Mohsen har träffat honom - när han fortfarande var frisk och aktiv.- Han var symbolen för Palestina, en energisk, tålmodig och klipsk person. Han kämpade för fred, men får inte se sina drömmar förverkligade, säger Ibrahim Mohsen.
Norrköpingsbon Ibrahim Mohsen omfamnar Yasser Arafat i Bagdad. FOTO: PRIVAT
Foto: Fotograf saknas!
Ibrahim ingick i en delegation från Palestinska arbetarförbundet, en facklig förening som arbetar för att förbättra situationen för palestinska flyktingar i olika europeiska länder.
Delegationen bjöds på middag med Yasser Arafat och Ibrahim Mohsen fick sitta bredvid honom.
- Vi pratade i flera timmar. Jag kritiserade honom, men för vad vill jag inte gå in på. Han lyssnade och kunde ta kritik, men några av männen i hans närhet gav mig en tillsägelse, minns Ibrahim.
Ibrahim Mohsen beskriver den aktive Yasser Arafat som energisk, tålmodig, reaktionssnabb och ibland något enkelspårig.
- Jag tror att vi vanliga människor i väst har svårt att förstå situationen han varit i, pressad mellan arabvärlden och västvärlden. Han har kämpat i hela sitt liv, men var också en produkt av sin omgivning.
Ville ha fred
- Han var en energisk person, hade aldrig en lugn stund och var ingen fegis. Han var skarp, och mindes människor han träffat flera år tillbaka. Han ville ha fred, vilket han sa redan i sitt första tal i FN. Palestina skulle vinna på fred och Israel skulle förlora.
Däremot anser Ibrahim Mohsen att Yasser Arafat skulle ha klivit av makten tidigare, redan efter Camp David i juli 2000.
- Han borde ha sagt: "Jag har försökt, men misslyckades." Han blev ett offer för omständigheterna, precis som andra palestinier.
Gång på gång återkommer Ibrahim Mohsen till att världen blundar för Israels grymheter. Men han kräver inte hämd. Han vill se ett demokratiskt Palestina, där israeler och palestiner har samma rättigheter och skyldigheter.
- Min familj är hårt drabbad av ockupationsmakten Israel, och blev bestulen på huset i Jerusalem med alla möbler och tillhörigheter. Men man måste förlåta oförätterna. Det går inte att kräva öga för öga och tand för tand. Man måste börja om på nytt, annars blir det aldrig ett slut på grymheterna.
Ber för Arafat
Folkbladet träffar Ibrahim Mohsen på An Noorskolan tillsammans med rektor Isam Bardaqji, som berättar att bönestunderna under den pågående fastemånaden ägnas åt att be för svårt sjuke Yasser Arafat.
- Vi ber för att underlätta för att honom den sista tiden, säger Isam Bardaqji. Det är fruktansvärt att Israel vägrar att följa presidentens sista vilja, att begravas i Jerusalem. Inte ens som död får han återvända för att vila i frid.
Enligt palestinsk lag ska val av ny ledare hållas inom 60 dagar efter Arafats frånfälle.
- Men hur ska det vara möjligt att rösta fram en ny ledare i ett land som är sönderslaget? Hur ska de kunna gå till vallokalerna och genomföra demokratiska val i ett laglöst land som blivit till ett fängelse? frågar Ibrahim Mohsen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!