Peter Wahlberg, lokalpolisområdeschef i Norrköping, var på måndagen inbjuden till kommunstyrelsen för att ge en lägesrapport och signera en ny samverkansöverenskommelse med kommunen, ett samarbete kring brottsförebyggande och trygghetsskapande frågor som inleddes 2015.
Överenskommelsen förnyas varje politisk mandatperiod. Avtalet tecknades nu med det nya styret Borgerlig samverkan och gäller i fyra år.
En ny handlingsplan ska tas fram till sommaren, och därutöver även medborgarlöften, med konkreta åtgärder. Handlingsplanen löper över kortare tid och följs upp utifrån hur den lokala problembilden förändras.
– Det här är väldigt viktigt utifrån att vi har en situation i Norrköping i dag där det finns medborgare som känner sig otrygga. Vi behöver jobba med trygghetsfrågor väldigt intensivt framöver, säger Sophia Jarl (M), kommunstyrelsens ordförande.
Nytt är en ny organisation runt Nobrå, Norrköpings brottsförebyggande råd. Nobrå blir mer internt än tidigare. Det blir ett forum där ett antal nämnder finns representerade tillsammans med polisen. Föreningar och företagsorganisationer finns inte längre med, utan blir remissinstanser när handlingsplanerna ska formas.
– Vi har tajtat ihop forumet för att kunna prata lite mer fritt med varandra om vad som händer, läget i Norrköping. Vi har tänkt ha lite oftare möten och ett lite tajtare forum för att komma framåt med trygghetsarbetet på ett annat sätt, säger Sophia Jarl.
Kommunens roll är förebyggande arbete. Enligt Jarl har mer resurser avsatts under kommunstyrelsen för det arbetet.
– Vi har redan rullat i gång en del av arbetet genom att ge uppdrag som hundar på kommunala skolor, narkotikasök, och kameror på relevanta platser, säger Sophia Jarl som skulle vilja se kameror vid exempelvis hållplatser, som vid Söder tull och Resecentrum.
Kärnan i det här arbetet är att polisen och kommunen kan dela lägesbilder, säger Peter Wahlberg.
– Det är oerhört viktigt, så vi pratar samma språk, fortsätter han och välkomnar att politiken kommer in mer frekvent i det brottsförebyggande rådet, med mandat och resurser.
Tidigare samverkan med kommunen har enligt Wahlberg lett till att man arbetat bort ett antal svartklubbar och oseriösa verkstäder i Norrköping. Och i den sociala insatsgruppen arbetar man för att få ungdomar att lämna sin kriminella livsstil.