Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Handla utan mellanhänder

Den första mars är det premiär för Reko-ring Norrköping och innan den ens har startat är närmare ett 40-tal producenter intresserade av att vara med.

I liten skala. Man behöver inte vara storproducent för att vara del av Reko Ring Norrköping, initiativtagaren Anki Sjögren har inget flaschigt tillredningskök för sina bakverk - ändå gör de stor succé.

I liten skala. Man behöver inte vara storproducent för att vara del av Reko Ring Norrköping, initiativtagaren Anki Sjögren har inget flaschigt tillredningskök för sina bakverk - ändå gör de stor succé.

Foto: Åsa Hanell

NORRKÖPING2018-03-01 12:00

– Det ska bli så himla kul, säger Anki Sjögren, initiativtagare till Reko-ringen i Norrköping.

Runt om i Sverige har det under det senatste året poppat upp ”Ringar”. Namnet Reko står för ”rejäl konsumtion” och innebär i kort att konsumenter kan förboka och handla av producenter som sedan lämnar ut varorna på en bestämd tid och plats.

– Jag har åkt runt en massa kvällar och letat efter en tillräckligt stor parkeringsplats, dit producenterna kan komma och lämna ut sina varor och dit kunderna lätt kan ta sig. Efter mycket om och men så har vi bestämt att vi kommer att stå på SMHIs parkering i Norrköping, säger Anki Sjögren.

Den parkeringen hoppas hon ska vara tillräckligt stor för att alla ska få plats, men för att du ska få handla, eller snarare hämta ut dina varor där, så krävs det att du har gjort en förbeställning under den annons som producenten har lagt upp på Reko-ringens facebooksida.

– Där kommer producenten att berätta om vad som finns till försäljning, du skriver vad och hur mycket du vill ha, sedan får du ett okej från producenten på din beställning som du kan hämta vid nästa utlämningstillfälle, säger Anki Sjögren.

Förutom de regler som gäller vid tillverkning, leverans och förvaring av varorna så är en regel att man absolut inte får sälja något som inte är förbeställt.

– Det är ju bra för då vet producenten att det inte blir något svinn och man kan producera exakt så mycket som går åt, däremot kan man bjuda på ett smakprov så att kunde vet vad man kan beställa. En annan sak som är bra är att man som producent kan hjälpas åt. Om jag till exempel inte har så mycket som ska levereras vid ett tillfälle så kan någon annan ta med mina saker, säger Anki Sjögren.

Hon menar också att det är miljösmart eftersom kunderna inte behöver köra runt till alla ställen utan att man nu istället kommer kunna köpa lokalproducerat på ett ställe.

– Dessutom kan det här innebära att en liten producent kan växa och kanske kan livnära sig på sitt företag utan att behöva ett annat jobb, säger Anki Sjögren.

Själv kommer hon bland annat att sälja chokladpraliner och specialtårtor, men allt från ull, garn och fårskinn till gödsel, smör, kött, ost och yoghurt är exempel på lokalproducerade varor som kan förbeställas.

.

Reko i världen

Modellen kommer ursprungligen från Frankrike, AMAP, Associations pour le maintien d’une agriculture paysanne, och har introducerats i Finland av Thomas Snellman på EkoNu. På kort tid har en omfattande Reko-rörelse skapats i Finland och den engagerar idag ca 270.000 personer i ett par hundra Reko-ringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om