Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hånades på när de ville bli familjehem

Nyfikna och med en vilja att hjälpa till gick paret i 50-åråldern på kommunens infoträff om att bli kontaktperson eller familjehem. Men bemötandet fick dem att lämna träffen innan den var slut.

För gamla. paret i 50-årsåldern kände sig hånade när kvinnan på träffen låtsades stappla fram med käpp som en 70-åring.

För gamla. paret i 50-årsåldern kände sig hånade när kvinnan på träffen låtsades stappla fram med käpp som en 70-åring.

Foto: LEIF R JANSSON / TT

NORRKÖPING2016-03-28 08:00

Det var en måndagskväll för några veckor sedan paret gick på träffen som hölls av socialförvaltningen på Rosen. De var inte ensamma i sin ålder, även om många yngre också var på plats, men snabbt fick de känslan av att inte vara önskvärda.

– Tror ni ungdomar vill vara med nån 57-åring eller tycker det är kul att gå och fika med Agda 70?, sa hon som höll i det och låtsades halta fram med hjälp av en käpp.

Paret, som sedan tidigare har ett engagemang för ungdomar och asylsökande har även en bakgrund som kontaktpersoner. Nu ville de se om de kunde hjälpa till ännu mer, kanske bli familjehem.

– Men det bemötande vi fick tog lusten från oss att engagera oss. Vi upplevde det som att allt var negativt med att vara lite äldre och vi var inte de enda som gick. Ett annat par fick precis samma känsla som vi.

De undrar om det kan vara så att det numer finns ett så stort intresse för att vara kontaktperson eller familjehem att kommunen inte klarar av att hantera det och därför ”skrämmer” bort många.

Ingela Klint på socialkontoret tycker att det är jättetråkigt att paret har den här upplevelsen av träffen.

– Det var 36 personer där varav 19 tecknade sig för att bli uppdragstagare efter träffen.

Hon har pratat med dem som höll i träffen och det var mycket riktigt så att en av dem visade på exemplet Agda 70 år.

– Hon ville visa på att ungdomar inte vill ha äldre kontaktpersoner, säger Ingela Klint.

Vad menar ni för ålder när ni pratar om äldre?

– Från 45 år och uppåt. Äldre får sällan några uppdrag.

Har den som vill ha en kontaktperson rätt att specificera sina krav när det gäller ålder?

– Man har rätt att önska. Hittar vi någon som matchar önskemålen och de är äldre så funkar det, men de allra flesta ungdomar vill ha någon yngre, säger Ingela Klint.

När det gäller ensamkommande barn och ungdomar eller familjehem, är det fler som vill ha äldre personer.

Det låter som ni inte tar tillvara på intresserade över 45 år. De har ju erfarenhet och kanske en trygghet som yngre inte har?

– Så är det och många gånger hänvisar vi äldre till godmanskap, säger Ingela Klint.

Att man pratat på träffen om att det inte är ekonomiskt lönsamt att vara exempelvis kontaktfamilj är för att ingen ska tro att man kan bli rik på att ta emot ensamkommande.

– Det är ett rykte som vi vill ta död på, säger Ingela Klint.

Kontaktperson

En kontaktperson är till för barn och ungdomar som behöver en extra vuxen på fritiden. Ibland behöver även en vuxen person en kontaktperson. Som kontaktperson är du en god förebild, någon att prata med och att göra aktiviteter tillsammans med. Det vanligaste är att man träffas en eller två gånger i veckan. Barnen och ungdomarna som behöver kontaktperson vill ofta ha en yngre kontaktperson som är nära dem själva i ålder. Därför har vi störst behov av kontaktpersoner i åldern 25-40 år. Stöd i form av kontaktperson är alltid frivilligt.

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om