Regeringen siktar på att ändra i lagen så att begränsningarna för antalet reaktorer i Sverige försvinner. Samtidigt ska det öppnas upp för små modulära reaktorer (SMR) och dessutom ska begränsningar för var nya reaktorer får placeras tas bort. Det här är ute på en remissrunda som beräknas vara genomförd den 10 april.
Redan efter att den nya regeringen tillträdde uttryckte många kommuner sitt intresse för att förlägga reaktorer på egen mark. I Östergötland var det Norrköping och Valdemarsvik som flaggade för en vilja att husera SMR – i båda dessa kommuner blev det för övrigt borgerligt styre efter det förra valet.
I Norrköpings majoritetsstyre är kommunalrådet Reidar Svedahl (L) en drivande förespråkare i frågan. Så sent som 28 september uttalade han sig också i Tidningen Näringslivet om ambitionerna att bli en av de första kommunerna att få till stånd en ny SMR.
– Jag skulle säga att vi välkomnar snarare än planerar för kärnkraft i kommunen, vi gör inget specifikt från kommunens sida mer än att lyssna på företagen vad de har för önskemål och vad vi kan göra, förklarar Reidar Svedahl som tillägger att man haft flera möten med internationella och svenska företag med intresse att bygga ny kärnkraft.
– De väljer ju på hela världen och om de skulle välja Sverige som är ett land med en historik med kärnkraft så har vi satsat på att visa fram Norrköping. Flera har sagt att vår kommun verkar bra och lämpligt. Det finns en bra chans att vi blir först i Sverige med SMR.
Han betonar vikten av planerbar el och att fördelarna för Norrköping skulle vara många.
– Jag skulle summera det som "utan kärnkraft, ingen välfärd". Det är viktigt för industrierna, vi får många arbetstillfällen både under byggandet och driften. Det kommer också att kunna dra till sig andra etableringar eftersom vi då har pålitligt och nära energi.
Reidar Svedahl menar också att Norrköpings kommun har vissa fördelar, inte minst i form av Marviken på Vikbolandet, ett planerat kärnkraftverk som byggdes på slutet av 1960-talet men som aldrig kom i drift.
– De här företagen tittar på framförallt två saker: Dels vad det kostar men också hur lång tid det tar innan man kan komma igång. Ganska snabbt landar man i att Marviken kan vara intressant. Där finns det framdragen el, det finns en vattendom och det kan ta otroligt lång tid om man måste bygga upp sådant från grunden. Sedan finns det inte många grannar nära heller så där finns förutsättningar.
Reidar Svedahl trycker dock på att inget är klart ännu och ser det som viktigt att få till en överenskommelse över blockgränserna.
– En SMR-reaktor har en beräknad livslängd på cirka 80 år och man räknar med att den kostar 20 miljarder att bygga. Man vill förstås ha tillbaka pengarna och det tar många år, då måste man veta att det finns en politisk stabilitet över tid, säger Reidar Svedahl som menar att Norrköping är duktigast i Sverige på att räcka upp handen i denna fråga.
– Jag tror inte att någon som vill starta SMR i Sverige missat att vi är intresserade.
SMR-reaktorer är ju inte helt färdigutvecklade ännu, hur ser tidsaspekten ut?
– Flera pratar om att de kan ha sin första anläggning på plats runt 2028 och kanske skulle kunna ha en SMR-anläggning i Norrköping klar runt 2030, om det vill sig väl. Det är nog snarare politiska än tekniska hinder för att det skulle ske.