– Men så gammalt är dock inte själva tornuret, inflikar Rolf Johansson, 68, utan det tornur som finns här idag är från 1916.
Hur känns det att sköta det här gamla uret?
– Det är roligt att hålla det gamla verket i fint skick och fungerande.
– Visst känner jag av historiens vingslag, när jag kommer upp högst upp i det gamla tornet för att sköta om urverket. Något jag gör omkring varannan månad och då handlar det om att eventuellt justera tiden, smörja uret och hålla rent häruppe.
Finns det några spår från det ursprungliga tornuret från 1750?
– Ja, det står några gamla lod, som man lät stå kvar uppe i tornet, när man förmodligen skrotade resten av det tidigare tornuret före 1916. Ett av loden är runt och handhugget i sten och med stor sannolikhet från 1700-talet.
Vad vet du om det nuvarande tornuret?
– Det byggdes 1916 av urmakaren Albert Rydberg från Norrköping, som hade sin urverkstillverkning i Åby. Han började för övrigt med tillverkning av ur 1887 och hans arvingar fortsatte att driva urmakeriet och butiken ända fram till cirka 1980.
Hur kommer det sig att du blivit "förste tornursskötare" här i Holmentornet?
– Det var en kollega i Norrköpings veteranbilsklubb som skötte tornuret tidigare och när han blev sjuk, så föreslog han att jag skulle ta över uppdraget, eftersom han visste att jag hade ett tornur hemma. Och så blev det.
Har du ett tornur hemma?
– Ja, och det är en annan historia. Men för att göra den kort, så fick jag se ett tornur från 1898 på en skrot i Norrköping. Jag köpte det och har nu installerat det hemma på altanen och jag vet att det tidigare suttit i tornet hos Fröbergs i Lotorp, innan de plockade bort det efter en brand. Sen såldes det till skroten, där jag sedan köpte det. Mycket renoveringsarbete krävdes och kompletteringar men nu går det 120 kilo tunga verket bra. Uret är för övrigt tillverkat av Linderoth i Stockholm.
Men är du själv urmakarutbildad?
– Nej, jag är mekaniker och det räcker långt för att sköta om ett sånt här gammalt tornur och jag har möjlighet att själv tillverka reservdelar om något går sönder. För det går ju inte längre att köpa så här gamla delar i någon butik.
Är Holmentornet tomt numera förutom tornuret?
– Nej, det finns en hyresgäst och ett konferensrum samt en stor kyrkklocka, som hänger på våningen under tornuret. Klockan är numera tyst, men ringde förr till arbete, rast och kvällsvila, när industrin var igång här i industrilandskapet.
– Även här vet vi lite fakta om klockan, som tillverkats av den framstående klockgjutaren Magnus Hultman i Norrköping 1735. Texten på klockan är namn på anställda i Holmen och bankfullmäktige i Riksbanken som ägde Holmentornet på den tiden. Men idag är Lundbergs ägare och således min uppdragsgivare angående tornuret.
Det mekaniska urverket i tornet är förmodligen ett av endast två fungerande mekaniska tornur i Norrköping som är i gång. Resten av tornuren har elektrisk automatiserad drift.