Spelmissbruket har eskalerat. 164 000 svenskar lider idag, enligt Roger Thörn, av spelberoende.
Som Folkbladet berättade för en månad sedan så hör allt fler desperata människor av sig till Kolmårdens behandlingshem – landets enda behandlingshemmet för spelmissbrukare – för att få hjälp mot sitt eget eller sina anhörigas spelberoende.
Problemet är att ingen vill betala för vården. Men ändå hänvisas spelmissbrukarna till Kolmården.
– Ring dit och fråga om råd, uppmanade en handläggare på Falkenbergs socialtjänst, en spelare häromdagen, berättar Roger Thörn.
Fyra avslagHan har drivit Kolmårdens behandlingshem sedan 1990. 1996 specialiserades behandlingen mot spelberoende/spelmissbruk. Men nu har Roger Thörn fått nog.
– Droppen var när fyra personer, som skulle komma till oss, fick avslag både från kommunen och från landstinget i förra veckan, säger han.
Det här är bara ett av många bakslag som drabbat Thörn den senaste tiden.
Frivården säger nejUnder 2013 hade Kolmårdens behandlingshem fullt upp med full beläggning. Men i år har det blivit betydligt kärvare.
– Kommunerna har bestämt att inte betala för behandling mot spelmissbruk och landstinget hänvisar till vårdcentralerna som inte har några resurser utan istället skickar patienterna till psyk där många redan har klippkort.
Nu har även frivården, som under förra året stod för 90 procent av placeringarna på behandlingshemmet, satt stopp för extern behandling mot spelmissbruk.
Inga beskedRoger Thörn har även försökt få klarhet i ansvarsfrågan hos regeringens talesman för spelfrågor Gustaf Hoffstedt (M).
– Men han har sagt att jag inte kommer att få några besked innan valet.
Folkbladet skrev häromveckan om att allt fler arbetsgivare betalar behandlingen för sina spelmissbrukande anställda.
– Jo visst är det så men det är inte tillräckligt för mig. Och jag kan inte vänta på att placeringarna ska öka.
För att slippa konkurs så har Roger Thörn nu bestämt sig för att avveckla verksamheten.
– Jag vill inte gå härifrån naken, säger han.
Redan i slutet av den här månaden, då de sista klienterna är färdigbehandlade, slås portarna igen och hemmets tio anställda får gå.
– Det konstigaste är att inte spelbolagen tar sitt ansvar, går in och sponsrar det ökande spelmissbruket. De har ju stålar, säger Roger Thörn.
Han syftar på att spelbolagen tjänar stora pengar. Reklam för spel finns idag överallt.