Han går ? och stannar
NORRKÖPINGPå måndag lämnar han jobbet som generaldirektör för Kriminalvårdsstyrelsen - men han lämnar inte kriminalvården:- Nej, jag har tre uppdrag kvar i Europarådets regi, säger Bertel Österdahl, som fyllde 65 redan i höstas, men suttit nästan ett halvår på övertid som generaldirektör.
Igår var det öppet hus hos Kriminalvårdsstyrelsen i Norrköping, när Bertel Österdahl avtackades av sin personal och då gick det stundtals hett till mellan allt beröm han fick. FOTO: ROBERT SVENSSON
Foto:
<B>? Varför har du suttit på övertid som generaldirektör?</B>
- Jag fick helt enkelt en förfrågan av regeringen om tre extra år och det accepterade jag. Nu på slutet bad man mig om ytterligare fyra månaders övertid och det accepterade jag, eftersom jag under alla år tyckt om mitt jobb, säger Bertel Österdahl som har drygt nio års tjänst inom svensk kriminalvård, när han slutar på måndagkväll.
<B>? Har det varit händelserika år?</B>
- Det kan man nog påstå, säger Bertel Österdahl. Jag har fått vara med om väldigt mycket, som den stora omorganisation vi genomfört på alla nivåer och som tagits emot mycket bra av vår personal.
- En majoritet har tyckt att det blivit roligare att jobba och känt det som positivt att de fått mer eget ansvar i jobbet, vilket ökat entusiasmen.
- Vi har även genomfört ett helt nytt utbildningssystem, som mottagits på ett bra sätt av de allra flesta.
- Och när det gäller våra anläggningar har det genomförts omfattande renoveringar och utbyggnader, vart eftersom behovet av antalet platser ökat.
<B>? Men problemet med drogmissbruk och narkotika innanför murarna på våra fängelser, finns kvar?</B>
- Vi har inte nått målsättningen med drogfritt på alla anstalter och det tror jag aldrig vi kommer att klara.
- Men vi kan göra situationen bättre och vi håller just på att genomföra en ny stor narkotikabekämpning, som kostar 100 miljoner kronor över en treårsperiod, och den tror jag kommer att bli mycket effektiv.
- Man måste komma ihåg att av Sveriges 26.000 narkomaner, passerar cirka 10.000 genom kriminalvården, så vi har många drogmissbrukare att ta hand om.
- Samtidigt har vi några anstalter som klassas som helt narkotikafria och där sitter intagna som inte är narkotikaberoende.
<B>? Hur kommenterar du uppgifterna att långtidsdömde Tommy Zethraeus kunnat göra vapenaffärer inifrån fängelset där han sitter?</B>
- Eftersom ingen, utom cirka 15 fångar i hela Sverige, som sitter under mycket kontrollerade former, så har de rätt att få besök av släkt och vänner och även rätt att ringa, så går det inte att förhindra att sådana händelser förekommer.
- Det här handlar om att vi behandlar de allra flesta intagna på ett humant sätt, så att de har möjlighet att återanpassas till samhället igen den dag de blir fria.
- Annars kommer vi att få ut människor som är hatiska till samhället och säkerligen ännu farligare, än när de kom in i fängelset och den sortens kriminalvård vore inte bra för samhället.
<B>? Många tror att fångarna har det för bra i Sverige och får till och med bättre mat än våra skolbarn?</B>
- Vi har mycket bra mat åt fångarna. Tiden med vatten och bröd är för länge sedan passerad, säger Bertel Österdahl. Maten är en mycket viktig ingrediens för fångarna i deras lilla värld de lever i och en viktig del i kriminalvården.
<B>? Tycker du att vi har Europas bästa kriminalvård i Sverige?</B>
- Det är inte jag rätt man att svara på, men vår engelske gäst, fängelseexperten Andrew Coyle från England, tycker att den svenska kriminalvården kommit längst i Europa och det berömmet tackar jag givetvis för.
Angående Bertel Österdahls ersättare Lena Häll Eriksson tillträder hon den 1 juni. Tills dess kommer överdirektör Doris Högne att fungera som tillförordnad generaldirektör.