Hylinger är själv göteborgare, men upplevde genuina Piratenmiljöer på 70-talet, då han tillsammans med kamrater flera somrar satte upp ett stånd på Kiviks marknad. De håvade in pengar på att sälja gamla, spruckna koppar och annat överblivet från vinden. Miljön har han skildrat i en text om den smått misslyckade fakiren Ali Ben Hassan, som trängde strumpstickor genom kinderna och nålar i andra delar av kroppen.
-Han var ingen bra fakir, för det blödde om honom.
Till Kivik kommer nu 64-årige Claes Hylinger tillbaka den 16 juli i sommar för att ta emot Piratenpriset på 75 000 kronor.
Han får det "för att han med små medel, filosofisk blick och lågmäld humor får oss att se det stora i det lilla. Han har en personlig röst som utan åthävor förvandlar läsaren till road lyssnare och god vän", läste Jan Sigurd, en av jurymedlemmarna, vid tillkännagivandet i Ystad på måndagen.
Det är en arbets- och tidskrävande konst att berätta med små medel. Förra boken, "Hotell Erfarenheten", har 110 sidor. Den tog fyra år att skriva.
-Det ska innehålla något också. Det är inte alltid jag har något att säga och då håller jag tyst.
När han var ung var publiken ung, nu är den mestadels medelålders, har han förstått när han åker runt och läser ur sina böcker. Men en bok utmärker sig. "Det hemliga sällskapet", som handlar om en 24-årings resa till Paris, lockar fortfarande unga läsare, konstaterar han nöjt.
Tillsammans med "Kvällarna på Pärlan" och "Ett långt farväl" är det den bok han är mest nöjd med.
Härnäst väntar en essäsamling.
-Men den kommer att dröja.