Hans uppdrag: förändring och utveckling. Martin Andreae kommer närmast från Södertälje, där han varit stadsdirektör i fyra år. Ungefär lika länge stannade han på de tidigare uppdragen, som stadsdirektör i Jönköping, och regiondirektör i Halland, som lyckades förbli en egen storregion.
– Jag har varit fyra fem år på varje ställe. Jag har funnit att det är ganska bra, säger Martin Andreae och talar om att ta med sig erfarenheter och lära nytt.
Från Södertälje tar han med sig att fler vuxna i klassrummet är en framgångsfaktor för att vända skolresultaten. I Södertälje är skolan högsta prioritet.
– Man uppfattar det som den viktigaste faktorn för integration. Integrationsproblematiken är den viktigaste faktorn över huvud taget i Södertälje, med tanke på att man tagit emot 10 000 flyktingar under de senaste tio åren, säger Martin Andreae.
Samtidigt talar han om att hans egen egentliga bakgrund är regionalutveckling, utvecklingsperspektivet, stadsbyggnadsfrågor, näringsutveckling och infrastrukturfrågor.
Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) talar om ett behov av att i ett snabbt växande Norrköping ställa om från en förvaltande kommunal organisation, till en mer förändringsinriktad organisation. Att vända skolresultaten är också ett huvudmål.
– När det gäller alla de här utmaningarna, att ställa om till en ännu mer förändringsinriktad organisation, men framför allt att klara skolresultat och knäcka den höga arbetslösheten, då ser vi att Martin är en väldigt lämplig person för det, säger Lars Stjernkvist som beskriver Andreae som ”oerhört resultatinriktad”.
Ett extraplus är hans kontaktnät på nationell nivå, säger Stjernkvist, som säger att man anställt Andreae för att ta tillvara på de möjligheter Norrköping har, inte minst med fortsatt integration med Storstockholmsregionen, oavsett var man framöver ritar regiongränsen.
Martin Andreae som aktivt sökt sig till Norrköping tycker om det starka mandatet, att kommundirektören i Norrköping är chefernas chef, alltså chef över förvaltningscheferna, och dessutom vd i bolagskoncernen, Rådhus AB, vilket gör det enklare att få en helhetssyn på kommunen.
Hur är balansgången mellan politiska beslut och det som du vill göra. Kan inte det krocka?
– Relationen mellan kommundirektören och kommunstyrelsens ordförande är Sveriges mest beforskade område, tror jag, säger Martin Andreae och berättar om en forskarrapport som beskrivit det som att dansa tango:
– Det är snyggt att se på när det funkar, men det lätt att trampa fel. Man får ha en stor förståelse för varandras roller.
Grundförutsättningen är, säger han, att svenska kommuner är politiskt styrda organisationer. Han beskriver sin egen uppgift som att se till att allt fungerar smidigt, att förvaltningsorganisationen är effektiv och att politiska beslut genomförs på det sätt som politikerna avsett.
Han säger att han gärna syns inåt, men att hans behov av att synas utåt är ganska begränsat.
Martin Andreae tillträder tjänsten som kommundirektör i Norrköping i slutet av augusti. Han efterträder Åsa Byman Falck.