Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hageby får datamiljoner

NORRKÖPING
? 60 nya bärbara, sladdlösa datorer.
? Ny datasal för mellanstadiet.
? Nyanställda datalärare, tekniker och IT-handledare.
? En ny stor "dataskärm" på 3 x 4 meter i aulan för gruppundervisning!
Där har ni huvudingredienserna i Hagebyskolans nya stora datasatsning för i första hand högstadiet, årskurs 7-9.

I Hagebyskolans aula finns nu möjlighet att använda en jättestor databild på 3 x 4 meter, som här ses i bakgrunden och med samma bild på lilla bärbara datorn, som Frida Carlsson och Linn Yngare, från bildklassen 7A, arbetar med.
FOTO: ROBERT SVENSSON

I Hagebyskolans aula finns nu möjlighet att använda en jättestor databild på 3 x 4 meter, som här ses i bakgrunden och med samma bild på lilla bärbara datorn, som Frida Carlsson och Linn Yngare, från bildklassen 7A, arbetar med. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-05-30 00:00
- Vi kommer även att låta låg- och mellanstadiet, ja även förskoleklasserna, ta del av den här nya datautrustningen, säger rektorn Peter Tellman.

<B>? Men smakar det, så kostar det?</B>
- Ja, totalt handlar det om tre miljoner kronor, varav 1,5 miljoner i investeringar i utrustningen och 500.000 kronor per år i tre år för driften inklusive anställd personal.
- Projektpengarna kommer ursprungligen från kommunens rotkraftssatsning och vi kan med den utrustning vi har erbjuda även externa grupper utbildningsmöjligheter. Bland annat har Norrköpings skolsköterskor bokat in en dag här framöver.
- Vi behöver de resurser vi har för att kunna hålla uppe vuxentätheten på skolan. Personal är vår stora kostnad och vi vill satsa på den, men tack vare dataprojektet kan vi följa med även i den tekniska utvecklingen och ge elever och personal tillgång till ännu ett pedagogiskt verktyg.
- Själva dataprojektet kallas ITis-steg 2, där vi kan fullfölja intentionerna från den nationella kompetensutvecklingen.
- Allt det här är inte minst viktigt med tanke på att Hagebyskolan ligger i ett område i Norrköping med hög arbetslöshet vilket gör att många elever inte har tillgång till dator i hemmet.
IT-handledaren Ulf Hilding är givetvis mycket positiv till projektet:
- Det finns många fördelar med den här utrustningen. De bärbara datorerna är alltså sladdlösa och kan lätt tas med av eleverna och användas i olika salar i olika ämnen, exempelvis matte, biologi och språk.
- Detta beroende på att vi har ett så kallat radio-LAN-anslutet system, där datorerna är anslutna till en huvuddator via radiolänk.

<B>? Vad är din roll i den här satsningen?</B>
- Framför allt att stimulera och stödja elever och lärare i deras dataanvändning, ge råd och idéer så de får ut bästa möjliga resultat i undervisningen.
Hagebyskolans målsättning med datasatsningen omfattar ett flertal punkter, bland annat följande:
1) Öka datortätheten på skolan och ge grundläggande undervisning i data.
2) Ge eleverna bättre möjlighet att söka och få information via datorn.
3) Ge eleverna möjlighet att själv styra sitt kunskapssökande, hitta nya vägar och bli mindre bundna av tider för sitt lärande.
4) Finna nya arbetssätt mellan lärare och elever.
5) Via internet skapa möjligheter för skolans elever och personal att byta erfarenheter med elever i andra skolor och länder samt med samhället i övrigt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om