Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ha maten kall eller varm

– Jag har alltid kylväska när jag handlar, året runt, säger Britta Johansson. Men det är många som är oförsiktiga med råvaror under rötmånaden, och då ökar risken att bli sjuk.

Inte dålig. Erik Jarl brukar inte tänka att det är rötmånad men har heller aldrig blivit dålig.

Inte dålig. Erik Jarl brukar inte tänka att det är rötmånad men har heller aldrig blivit dålig.

Foto: Mikael Ekstrand Holgersson

Norrköping2014-07-25 06:31

Vi är mitt i rötmånaden. Nu är risken som störst att mat blir dåligt om det ligger framme i julivärmen. Traditionellt inträffar rötmånanden i slutet av juli och pågår in i halva augusti.

Men med tanke på den extremt varma sommaren vi har har rötmånaden redan slagit sin klo om oss – och vår mat.

Det är värmen och fukten som gör att maten lätt bli dålig. Bakterier trivs när det är varmt och de gör oss matförgiftade.

Enligt Livsmedelsverket blir en halv miljon personer matförgiftade efter att ha ätit hemma eller på restaurang i Sverige årligen.

Det finns några enkla tips på hur man undviker att bli sjuk. Håll koll på maten. Våga lita på sina sinnen – titta, lukta och smaka på maten. Men se också till att kylskåpet håller rätt temperatur och tvätta händerna ofta.

– Vi grillar gärna nu på sommaren. Lägg inte tillbaka det grillade köttet på tallriken det låg på innan det grillades. Då blandas det med köttsaft som har bakterier i sig, säger Vesna Totic, hälsoskyddsinspektör på Norrköpings kommun.

Hon råder oss också om att transportera hem råvaror från affären så kallt som möjligt. Gärna i en kylväska.

En som gör det är Britta Johansson i Norrköping.

Hon packar in sin kasse och kylväska i bilen, och säger att hon har samma förhållningssätt till att få hem maten året runt. Sommar som vinter.

– Jag har alltid kylväska. Man ska hålla saker som ska vara kalla kallt.

– Och så är det väldigt bekvämt med kylväska, säger hon.

Väl hemma ska kylvarorna in i kylskåpet snarast möjliga. Hållbarhetstiden kan förkortas om maten står framme i rumstemperatur dessa varma dagar. Känsliga livsmedel som köttfärs, färsk fisk och mejeriprodukter ska ha en så kall plats som möjligt i kylskåpet.

– Behandla skuren frukt och grönt som kylvaror och håll det kallt.

Bakterierna trivs i temperaturer kring vår kroppstemperatur, runt 37 grader, nära de temperaturer vi har utomhus just nu. Bakterierna gör oss matförgiftade. Inkubationstiden kan variera från två till sex timmar efter man ätit den dåliga matchen och symptomen är illamående, kräkningar, kramper, diarréer och yrsel.

– All mat ska vara varm eller kall. Inte mitt emellan. Då blir vi sjuka, säger Vesna Totic.

Tvätta händerna är Vesnas Totic bästa råd.

– Vi är ute mer i naturen nu, grilllar och har picknick så tvätta händerna ofta. Främst innan du hanterar mat.

Även restauranger får samma råd av livsmedels- och hälsoskyddsinspektörerna . Maten som levereras ska tas hand om omedelbart, personalen ska tvätta händerna ofta och maten som serveras ska vara kall eller varm – och får inte stå framme.

Norrköpingsbon Erik Jarl säger att han inte brukar tänka på att det är rötmånad, men han brukar se till att maten inte står framme så länge under sommarmånaderna.

– Och peppar peppar ... Vi har aldrig råkat ut för något.

Undvik matförgiftning

• Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror i kylen så fort som möjligt.

• Laga inte mat till andra när du precis varit magsjuk.

• Tvätta händerna innan du börjar laga mat.

• Använd rena redskap och håll rent på arbetsbänken.

• Använd hushållspapper, inte disktrasan för att torka upp köttsaft

• Skölj grönsaker

Källa: Livsmedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om