Eleverna kom alla från Klingsborgsskolan årskurs nio och är med i mentorverksamheten Lumink Akademin. Ett arbete som syftar till att inspirera elever i deras studier, med hjälp av studenter från LiU, Linköpings universitet.
Torsdagens studiebesök på Campus Norrköping arrangerades av mentorerna, där de bland annat pitchade, berättade om sina utbildningar för eleverna, berättade varför de valt just LiU och vilka utmaningar de stött på. De fick även besöka Visualiseringscenter C och titta in i olika labb.
Hur kändes det då att besöka Campus? En skrämmande eller spännande miljö?
– Enbart spännande, framhöll eleven Pedram Abbasnejad och fick medhåll av Natasha Fernandez. Här skulle jag kunna tänka mig att plugga vidare, efter gymnasiet, och då troligen någon teknisk utbildning, eftersom jag ska läsa teknik på gymnasiet och jag är intresserad av just teknik.
- Men jag vet inte än, om jag kan tänka mig att läsa vidare efter gymnasiet, säger Natasha Fernandez. Först nu väntar några år på gymnasiet på barn- och fritidsutbildningen och sedan får jag väl se vad jag vill göra därefter.
Vad var för första intrycket av Campusbesöket?
– Mitt första intryck av Campus är mest att lokalerna känns väldigt stora och fina, säger Natasha Fernandez. Men om jag ska försöka plugga här eller inte någon gång i framtiden, har jag ingen aning om än.
Kristina Lyngenberg, samverkansutvecklare på Linköpings universitet, säger så här:
– De här 35 eleverna har under hösten och kommer under våren att fortsätta träffa mentorer, studenter från LiU vid regelbundna träffar på Mirum galleria. Mentorerna kommer från alla våra 13 olika utbildningar på universitetet, allt från elektronikdesign och ekonomi till förskollärare, miljövetare och sjuksköterska.
– Så de här eleverna får verkligen en unik inblick i vad universitetet kan erbjuda för utbildningar, när det är dags för de här grundskoleeleverna att eventuellt söka in hit. Och tanken och vår förhoppning är förstås att eleverna ska få möjlighet att känna att det finns någon utbildning här på universitetet, som verkligen skulle locka dem att söka hit.
Samtidigt känns det nog som ett stort steg för elever i grundskolan att tänka på universitetsstudier?
– Ja, det kan man ju förstå. Men vi hoppas att de åtminstone via mentorstudenterna som de träffar ska känna, att ”kan dom, så kan väl jag”. Och samtidigt vill vi ge de här eleverna från grundskolan en första känsla av hur det är att befinna sig i en universitetsmiljö, att den inte är så farlig och läskig, som man kanske kan tro.
Vid elevernas besök, var även Cecilia Nordqvist, sakkunnig från utbildningskontoret hos Norrköpings kommun, med och sa så här:
– Vår förhoppning med den här verksamheten är att den på sikt hjälper till att höja genomsnittsbetygen på grundskolan i Norrköping, som idag inte är tillräckligt bra. Och en annan förhoppning är att fler grundskoleelever än de här från Klingsborgsskolan, ska få samma möjlighet till mentorsamarbete med universitet här i stan. Innan dess ska universitetet utvärdera verksamheten.