– Men vi kommer aldrig att medverka till att man avvecklar Upplev för att slippa hantera eventuella oegentligheter. Och då tänker jag framförallt på det stora underskottet till följd av bristande styrning och ledning.
Vad som sas vid mötet inför starten av förra mandatperioden när man valde att inte avveckla något bolag vet inte Sophia Jarl.
– Jag kom in i den nya styrelsen efter bolagsstämman på våren 2015, de här frågorna måste ha diskuterats innan dess. Det första var att koncernen skulle utökas med Norrevo med argumentet från Lars Stjernkvist att ett fastighetsbolag skulle spara pengar. Idag vet vi att bolaget istället har ett stort underskott.
Om Upplev Norrköping är ett av bolagen där det ekonomiskt inte går så bra och man har nu tagit in experthjälp utifrån, så finns det kommunala bolag som både är välskötta och genererar plus för skattebetalarna. Norrköpings hamn och Hyresbostäder är två exempel.
– Jag tror kompetensen varierar stort. Koncernens omsätter idag cirka 2 miljarder, det är mycket pengar därför måste partierna som tillsätter styrelser verkligen utse kompetenta styrelsemöter och jobba kontinuerligt med utbildning, säger Sophia Jarl.
Lars Stjernkvist säger att en eventuell avveckling av Upplev Norrköping och andra kommunala bolag som är anslagsfinansierade, det vill säga drivs av skattemedel, inte har att göra med den stora förlusten på 14 miljoner kronor som man gjort efter Marvel-utställningen.
Hur ser du på kommunala bolag och äventyrandet av skattemedel?
– Kommunen inte ska driva bolag som konkurrerar med privata företag. Allt som kommunen kan upphandla ska upphandlas. En kommun ska inte leka företag utan ägna sig åt att säkra skola, vård och omsorg, säger Sophia Jarl.
Dessutom menar hon att det finns problem med att offentligt finansierade bolag sköts som "vanliga" bolag.
– Det är mycket problematiskt, jag har upptäckt att synen på öppenhet gentemot medborgarna är usel. Beslutsunderlag som inte diarieförs, protokoll som saknar väsentliga delar och ett slentrianmässigt användande av aktiebolagslagen. Kommunen tycks tro att man inte behöver redovisa det som sker i bolagen, som omfattas av offentlighetsprincipen, men alla medborgare ska givetvis kunna följa hur skattepengar används, säger Sophia Jarl.
Hon har själv deltagit på ett antal styrelsemöten där andra politiker har velat lägga munkavle på hela styrelser för att undvika exempelvis publicitet i lokalmedia runt känsliga frågor.
– Jag respekterar givetvis att viss information ska hanteras med försiktighet, men jag upplever att de flesta styrelseledamöter är osäkra och väljer att vara tysta om allt som sker i bolagen för att de är rädda för att ”läcka” fel information. Det är problematiskt och värnar inte offentlighetsprincipen, säger Sophia Jarl.