Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Golfklubb firar 90 års jubileum.

Golfens vagga i Norrköping stod i - Lindö! Där startade Norrköpings Golfklubb 1928 och klubben firar alltså 90-årsjubileum i år.

Krister Eriksson, ordförande i 90-årsfirande Norrköpings Golfklubb som gått samman med Söderköping.

Krister Eriksson, ordförande i 90-årsfirande Norrköpings Golfklubb som gått samman med Söderköping.

Foto:

Norrköping2018-08-13 12:00

NORRKÖPING

– Ja, jag har koll på att klubben jubilerar, men vi kommer nog inte att fira det här jubileet så mycket, säger Krister Eriksson som är ordförande för nybildade Norrköping Söderköping Golfklubb.

– Vi har fullt upp med andra frågor nu, bland annat med sammanslagningen mellan Norrköpings och Söderköpings golfklubbar och planerna på bostadsbyggande framöver vid Klinga.

Så firandet av Norrköpingsbanan, kanske får vänta till 100-årsjubileet?

– Ja, så får det nog bli och då bör det ju bli lite mer firande istället, säger Krister Eriksson med ett leende.

På klubbens hemsida, kan man i alla fall läsa att det var den 24 maj 1928, som Norrköpings Golfklubb bildades, på initiativ av Anders Nordmark och Charles Currie.

Båda hade upptäckt spelet utomlands och tog det med sig hem till Sverige och Norrköping.

Sverige hade då sju tidigare klubbar som bildats tidigare, så Norrköpingsklubben blev alltså den åttonde.

Den nya golfklubben hyrde in sig i ett område ute i Lindö, som då användes som motorbana och kapplöpningsfält för hästar.

Men efter bara fem år flyttade man ifrån Lindö, eftersom hästfantasterna ville ha området för sig själva.

Nytt område för golfbanan blev vid Marieborg och Ingelsta, där man anlade en niohålsbana som togs i bruk sommaren 1933. En golfpro från Ystad anställdes, som tog 2 kronor för en golflektion.

Årsavgiften för klubbens medlemmar var på 50 konor.. Golfklubben inträdde i Svenska Golfförbundet år 1936, då avgiften till förbundet låg på 1 krona per medlem.

Under de följande krigsåren på 1940-talet, var klubben nära på att dö ut och endast ett tiotal aktiva medlemmar fanns kvar till slut.

Norrköpings stad sade upp arrendet på den dåvarande marken år 1957, eftersom motorvägen planerades att gå över banans norra del.

En arbetsgrupp fick i uppgift att undersöka alternativ för ett nytt område för klubben. Man undersökte mängder med alternativ under flera år, innan man år 1960 äntligen hittade det område där klubbhuset på Klingabanan ligger idag.

Försäljningen av marken till Norrköpings GK blev definitiv i mars år 1963. Året därpå påbörjades arbetet med att rita banan, och Nils Sköld fick uppdraget att vara arkitekt. Den 10 juni 1967 invigdes den nya banan på Klingaområdet.

– Och på hösten 2016 beslutades att Norrköpings GK och Söderköpings GK skulle slås samman till en klubb och där är vi idag, konstaterar Krister Eriksson.

Golf

Golf är en precisionssport med boll och klubbor som utövas på golfbanor, där man med så få slag som möjligt ska få bollen i hålet. Golf är en av de få bollsporter som inte kräver ett standardiserat spelområde. Det spelas på en golfbana som har antingen 9 eller 18 hål. Varje hål på banan måste innehålla en tee att slå ut bollen ifrån, och en green som innehåller själva hålkoppen. Vvarje hål på en golfbana är unikt i dess specifika utformning.

Golf spelas för det lägsta antalet slag av en individ (slagspel) eller den lägsta poängen på de enskilda hålen i en komplett runda av en individ eller grupp (matchspel). Slagspel är den vanligaste formen på alla nivåer. Golf ses normalt som en skotsk uppfinning, då spelet omnämns i två lagar från 1400-talet, lagarna förbjuder spel av spelet "gowf".. Termen golf är etymologiskt osäker, men tros komma från det germanska ordet för "klubba" - kolven.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om