En granskning som Expressen har gjort visar att ett gift par sa upp sig från sina jobb för att bli gode män till ensamkommande flyktingbarn. De tjänar 98 750 kronor i månaden på sina totalt 46 flyktingbarn.
Även om läget är ansträngt och väntetiderna på att få en god man är alldeles för långa i Norrköpings kommun så har enhetschefen på överförmyndarenheten Eva Gouranius inte hört talas om något liknande.
– Nä, som tur är har vi inte stött på det, säger hon.
Den siste november hade 200 ensamkommande flyktingbarn en god man i Norrköping. Och 109 barn väntade på att få en.
Som Folkbladet berättat tidigare så är det många som anmält intresse om att bli god man.
– Men trots det så har vi inte haft tid att utbilda i den takt som behövts.
Det här har resulterat i att de ensamkommande flyktingbarnen, som ska ha rätt att få en god man inom två-tre dagar nu istället får vänta i två månader.
– Tyvärr, det här är inte bra. Det är bara barnen som drabbas av det här, säger Eva Gouranius och framhåller att de samarbetar med socaialen och gör så gott de kan för att hjälpa de här barnen på barnen på bästa sätt.
I Norrköping har man genom åren haft en riktlinje: En person bör inte vara god man åt fler än fyra personer. Men med tanke på den mycket stora flyktingströmmen till Sverige den senaste tiden har inte kommunen lyckats hålla fast vid dessa regler.
– Tyvärr har vi varit tvungna att höja det här till 8-10 barn och skulle nog behöva gå upp tolv barn per person, säger Eva Gouranius.
Expressen har förutom paret som är god man åt 46 flyktingbarn varit i kontakt med personer i Göteborg som ansvarar för 29 respektive 28 flyktingbarn och som tjänar runt 60 000 kronor i månaden. Enligt Eva Gouranius är det inte lämpligt att ha så många barn och det tycker hon att överförmyndaren i de aktuella kommunerna borde inse och reagera på.
– Att ha det som yrke är ju oerhört flagrant. Vi har inte hört talas om några sådana tendenser i Norrköping.
Någon statistik på hur det verkligen förhåller sig i Norrköping finns dock inte att få ut eftersom kommunens verksamhetssystem är "för dåligt".
– Men vi har ögonen på det här. Varje gång vi får in en ny anmälan om god man så kollar vi upp personen.
Med tanke på det hårda trycket som råder på många av landets kommuner så förstår Eva Gouranius att det har blivit så här, att kommuner har tvingats frångå sina ursprungliga regelverk för att överhuvudtaget kunna ta hand om alla ensamkommande flyktingbarn som kommer.
I Norrköping försöker man trots den ansträngda situationen göra en ordentlig utredning av de personer som vill bli gode män.
– De måste ju till exempel ha ett yrke där de kan gå ifrån för att till exempel ha ett möte på dagtid.
malin.perk@folkbladet.se
011-200 446