Det har blivit allt populärare bland privatpersoner att installera solceller – inte minst i skuggan av höga elpriser och den allmänna lågkonjunkturen. Eon har noterat att anslutningstakten för solel är fyra gånger så hög som för två år sedan och detta har också medverkat till en minskning av kundernas elförbrukning – hittills under 2023 har den minskat med tio procent.
För vissa kunder har det dock varit problem att kunna ansluta till elnätet för att kunna sälja överskottselen. Det har funnits kapacitetsproblem i vissa områden där nätet inte varit dimensionerat för att ta emot överskottsel från hushållen.
Ett av dessa områden är Fredriksdal i Norrköping och där installerar Eon nu en ny nätstation som kommer att öka kapaciteten i hela området.
– Vi kommer att ställa upp en ny nätstation i betong, i nuläget har vi två nätstationer som försörjer området, nu blir det tre så vi fördelar upp belastningen på fler stationer, berättar Johan Skippari, projektbeställare på Eon Energidistribution som tillägger att man investerar 1,5 miljoner på just denna uppgradering som beräknas vara klar i oktober.
– Vi kommer också att byta ut kabel som går mellan vissa sträckor i gatorna för att öka kapaciteten, det blir drygt 600 meter ny kabel.
För detta har man en speciell maskin på plats, nämligen en för styrd borrning så man slipper gräva upp gatorna.
– Man går ner med borren i gräsmattan, under vägen och kommer upp på andra sidan, borren är styrbar med en sked längst fram, berättar Filip Nilsson från Tjällmo grävmaskin som utför grävarbetena, för själva elinstallationen svarar Oppunda kraftkonsult AB.
Den största anledningen att man nu investerar i detta område är att intresset för solceller varit stort.
– Det görs ju beräkningar och så försöker vi gissa lite var vi tror att kunder kommer att investera i solceller. Men vi får inte investera i nätet på våra gissningar så ytterst styr kundernas anmälningar var vi väljer att investera först, berättar Johan Skippari.
En av de boende i området som installerat solceller på huset är Dick Loftås som i en artikel i tidningen NT för knappt ett år sedan reagerade över att det inte var möjligt för honom att sälja sin överskottsel vilket påverkar avbetalningstiden för den investering han gjort.
Vi talar med Dick Loftås på telefon om hans känslor nu när utbyggnaden är på gång.
– Man blir ju jätteglad nu när det börjar närma sig, det är vad man väntat på. Vi har investerat i en smartmätare så vi har kunnat använda den egenproducerade elen i hushållet men vi har inte kunnat sälja något, berättar Dick Loftås som tillägger att flera av hans grannar också installerat solceller.
– Det är ju mycket som är elektrifierat nu och man vill ju kunna spara där det är möjligt men det handlar ju också om miljön. Sedan är det ju helt krasst så att den här sommaren inte varit jättebra för solel men jag är mycket glad över detta.
Björn Persson, regionchef på Eon, kan inte svara exakt på hur många områden i Norrköping som återstår där kapaciteten fortfarande är för låg för att ta emot överskottsel men hänvisar till nationella siffror som visar att det är cirka tre till fem procent av ärendena som kräver förstärkning.
– När vi ser att intresse finns, som här på Fredriksdal, prioriterar vi dit, vi har en skyldighet att åtgärda det eftersom vi har anslutningsplikt och vill naturligtvis bygga ut så fort som möjligt.