Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"God ekonomi i stad som växer"

Trots en orolig omvärld ser det ekonomiska läget i Norrköpings kommun ganska bra ut, enligt kommunalrådet Lars Stjernkvist.

"Hyfsat läge". Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och kommunens ekonomidirektör Claes-Göran Magnell ser ljust på framtiden.

"Hyfsat läge". Kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) och kommunens ekonomidirektör Claes-Göran Magnell ser ljust på framtiden.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2014-09-05 09:10

– Hyfsat läge och till och med utrymme för några ytterligare reformer.

Så sammanfattade kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S) den ekonomiska rapport som i veckan presenterades först vid en presskonferens och sedan för kommunstyrelsen.

Bakgrunden till att man velat se över budgetplanen, i en fördjupad rapport, är att det händer dramatiska saker i vår omvärld, sa Lars Stjernkvist.

– Regeringen har reviderat sina prognoser och varnat för att det reformutrymme som man tidigare såg inte längre finns i samma utsträckning. Det som händer i Ukraina och Mellanöstern påverkar oss och den ekonomiska utvecklingen i landet.

Men i Norrköping ser de ramar som den rödgröna koalitionen i våras lade fram, för de fyra kommande åren, ut att hålla. Det handlar om mer pengar till utbildning, kultur, hemtjänst, och Norrköping som evenemangsstad, och att spara i ladorna inför investeringarna kring Ostlänken.

– Trots oro i världen, trots att regeringen skriver ner tillväxttalen, är det ändå så att vi i Norrköping de kommande åren har en god ekonomisk utveckling.

Ekonomin i Norrköping växer med två procent. Det beror på att sysselsättningen i landet ökar, med ökat skatteunderlag, och på en befolkningstillväxt på en procent i Norrköping. Det senare ger 68 miljoner kronor i ökade intäkter, vilket ger utrymme för reformer.

– Vi fortsätter växa som kommun: det ger intäkter. Vi har god ordning: vi har en väldigt bra budgetdisciplin i nämnderna, säger Lars Stjernkvist.

Däremot medför den ökade sociala utsattheten, med missbruk och barn som far illa, stora kostnader.

– Det är fler familjer som har det väldigt tufft. Klyftorna ökar. Det sätter också spår i ekonomin. Socialnämnden flaggar för ett underskott på 20 miljoner kronor.

Delvis kompenseras det av att andelen hushåll i Norrköping som har försörjningsstöd har minskat något.

Av de 35 miljoner som satsas extra på utbildning nästa år går 17 miljoner kronor till förstärkt läsutveckling och mattesatsning, utvecklat språkstöd till nyanlända, förstelärare, utvecklingstjänster och förstärkt rektorsstöd.

Det finns också utrymme för mer än koalitionen lovade i våras. 10 miljoner kronor satsas på ett mellanboende, på Vrinnevisjukhuset, tillsammans med landstinget, för medicinskt färdigbehandlade, och ett steg mot att alla ungdomar på gymnasiet ska garanteras sommarjobb, ett förslag från de unga kommunutvecklarna.

Budgetplanen

Den rödgröna koalitionen har som mål att kommunen ska ha ett överskott på 65 miljoner kronor 2014, för investeringar. Just nu fattas fem miljoner för att nå det målet.

De kommande fyra åren, 2015-2018, ska överskottsmålet öka för varje år, för att man ska kunna finansiera kommande investeringar till följd av Ostlänken.

2015 ska överskottet vara 90 miljoner kronor. Därefter ökar man överskottet med tio miljoner varje år. De två sista åren, 2017 och 2018, är det ännu inte klart hur det ska finansieras.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om