Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glädjande för museum

Nu föreslås Arbetets museum få 2 500 000 kronor per år för en fortsatt satsning på Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer. Det framgår av höstbudgeten som släpptes på onsdagen.

Foto: Magnus Andersson

NORRKÖPING2017-09-20 19:00

Det var 2013 som Arbetets museum drog igång Kunskapscentrum för landets omkring 1 500 arbetslivsmuseer. Man fick sedan mellan 2014 och 2016 ett bidrag på en miljon kronor årligen för att bedriva kursverksamhet och fortbildning för alla dessa muséer ute i landet – förra året fick man sedan ett ettårigt statsbidrag.

– Vi har arbetat med den här frågan redan innan men det var från 2014 som vi fick pengar för att bedriva en försöksverksamhet med det här, berättar Niklas Cserhalmi, Museidirektör på Arbetets museum för Folkbladet.

I regeringens förslag till höstbudget som presenterades på onsdagen kom ett välkommet besked för Arbetets museum: Kunskapscentrum för arbetslivsmuseer föreslås nu få 2 500 000 kronor per år.

– Det blir en utökning vilket är ett kvitto på att arbetslivsmuseerna runtom i landet med alla 10 000-tals eldsjälar gör nytta. Det som förut varit en försöksverksamhet blir nu permanent och vi är trygga i att det här är en långsiktig satsning, säger Niklas Cserhalmi.

Detta tillskott innebär naturligtvis att Arbetets museum nu kan intensifiera verksamheten med Kunskapscentrum framöver – pengarna kommer bland annat att innebära en ny tjänst

– En utmaning för dessa ofta ganska små museerna är pengar. Det är en växande rörelse och det uppstår nya museer med fokus på arbetsliv hela tiden – många människor gör ett fantastiskt jobb för att hålla landets kulturarv gående men så är det finansieringen. Därför vill vi inrätta en tjänst som finansieringskoordinator som ska arbeta för den ideella kultursarvssektorn, upplyser Niklas Cserhalmi.

– Det kan handla om att hjälpa till med att ansöka om landsbygdsmedel, socialfondspengar, EU-projekt och annat.

Det ska alltså rekryteras inom kort nu när man fått vetskap om att den ekonomiska situationen blir solidare (även om det bara handlar om ett budgetförslag förväntas det klubbas igenom i riksdagen).

– Vi tror att vi kan kicka igång det här någon gång efter årsskiftet, säger Niklas Cserhalmi som är mycket nöjd över beskedet.

– Det är jätteroligt, man måste beundra det enorma jobb de här eldsjälarna gör på kvällar och helger, de gör ett jättejobb för kulturarvet, och utan dem skulle det inte vara möjligt att bevara och uppmärksamma alla olika fina miljöer som finns ute i landet.

Sedan kursverksamheten kom igång 2014 har Arbetets museums Kunskapscentrum genomfört 65 utbildningstillfällen för totalt 1 030 deltagare. Nu kan man alltså utveckla verksamheten ytterligare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!