Gav sig på sin advokat
När den 34-åriga mannen inte tyckte om det advokaten sa gav han sig på honom med knuffar och slag - utanför huvudentrén till polishuset.
Det var i går förmiddag som den 34-årige mannen skulle upp i polishuset för att höras i ett ärende där han är misstänkt för olaga hot och misshandel. 34-åringen stod och väntade utanför entrén när hans advokat kom. De började prata när 34-åringen efterhand blev hotfull.
- Han riktade hotelser mot advokatens familj och hindrade honom från att gå in i polishuset, uppger en polis med insyn i ärendet.
Springande polis
Advokaten fick därefter ta emot knuffar och slag mot ansiktet innan misshandeln avbröts av polis som kom utspringande. Personal i receptionen ringde efter förstärkning och 34-åringen greps och anhölls av åklagare under eftermiddagen misstänkt för misshandel och olaga hot mot sin egen försvarsadvokat.
Att advokater hotas och misshandlas är ganska ovanligt i brottmål.
- Det är inte speciellt vanligt. Vi för hela tiden diskussioner om säkerheten med åklagare och domstol, och efter det som hänt nu i Norrköping blir det aktuellt igen, säger Bengt Ivarsson, advokat och ordförande för försvararkollegiet i Östergötland.
Spänd stämning
- Visst kan stämningen ofta vara spänd med höga röster och att man får skäll och det får man väl ta. Men jag har aldrig blivit hotad i ett brottmål. Däremot har det hänt flera gånger att jag hotats till livet flera gånger vid bodelning, säger Bengt Lejefors, advokat i Norrköping.
Vid en bodelning där han företrädde kvinnan riktade en gång mannen hotelsen "Jag vet nog hur jag ska ta hand om dig, jag har vapenlicens".
- Men under mina 25 år som advokat är det inte mycket. Jag har fått ta över något brottmål i Linköping där försvararen var hotad till livet av sin klient, men för mig gick det bra, säger Lejefors.
Kritisk
Misshandeln i går hände utanför polishuset, något de inte kunde ha förhindrat. Men annars är advokatsamfundet i Östergötland kritiska till polisens hantering av advokaternas säkerhet.
- Här i Linköping blir vi inlåsta med våra klienter på arresten. Det går inte att ta sig ut och det har mina kollegor beskrivit som obehagligt eftersom det är så lite personal vid arresten kan det ta en stund innan vi får hjälp om det skulle behövas, berättar Bengt Ivarsson.
- Riskerna behöver minskas i polisens lokaler, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!