Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gammal och ung sida vid sida

NORRKÖPING
En supermodern brandbuss parkerad bredvid en brandbil anno 1936. Man kände verkligen historiens vingslag, när Norrköpings Brandförsvar igår förevisade sitt senaste nyförvärv bredvid en museibil.

Den nya brandbussen i Norrköping rönte stort intresse, när den förevisades igår och bland annat kom brandmän från Linköping, Motala och Katrineholm för att ta sig en titt på nyförvärvet.
FOTO: ROBERT SVENSSON

Den nya brandbussen i Norrköping rönte stort intresse, när den förevisades igår och bland annat kom brandmän från Linköping, Motala och Katrineholm för att ta sig en titt på nyförvärvet. FOTO: ROBERT SVENSSON

Foto: Fotograf saknas!

Norrköping2002-02-07 00:00
- Även den gamla bilen har tjänstgjort i Norrköping och båda är av märket Volvo, men där upphör nog likheterna, menade driftingenjör Björn Kjellander på Brandförsvaret.
Den gamla bilens chassi är faktiskt tillverkat i Norrköping, närmare bestämt hos Axel Helanders karosseri i Karstorp.
- Jag har faktiskt varit med och ryckt ut med den gamla bilen innan den gick i pension 1972, berättar Björn Kjellander. Så man har fått vara med om en del utveckling under årens lopp, fram till den här brandbussen.
- Jämfört med våra modernaste lastbilar, är bussen mycket mer rymlig inuti för personalen och med all utrustning gömd inne i chassit, till och med stegarna.
- Något som gör att underhållskostnaderna för materialet kommer att sjunka.
- Så det finns massor av fördelar och dessutom har vi med oss 3.000 liter vatten och 400 liter skumvätska inne i tankar i bussen.

<b>Teleskopmast</b>
På bussens tak finns dessutom en teleskopmast som är flera meter hög med strålkastarbelysning och varningsblink högst upp.
- En klar fördel är att chauffören kan sköta vatten- och skumpumparna inne från förarstolen, där han dessutom kan hålla i all kommunikation mellan de utryckande enheterna och stationen. En stor fördel, inte minst en riktigt kall vinterdag.
- Jag kan nämna att brandbussen kommer att tjänstgöra vid utryckningar först sedan brandmännen fått utbildning på den, vilket ska vara klart omkring den 1 mars.

<B>? Vad händer med den brandbil som nu ersätts av bussen?</B>
- Den placerar vi i Östra Husby, där man idag har en gammal brandbil från 1970-talet och den är dags att byta ut.

<B>? Hur klarar den gatuguppen i centrala Norrköping?</B>
- Vi har testat guppen och bussen klarar sig bra över dem. Dessutom har vi möjlighet att lyfta chassit uppåt 10 centimeter om det skulle behövas.
Vid gårdagens förevisning, kom representanter från bland annat räddningstjänsterna i Linköping, Motala och Katrineholm för att ta sig en titt på det nya "underverket", 2000-talets brandfordon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om