Årets sista kväll innebär för de allra flesta någon typ av festlighet. Så också i år, och därför märks förberedelserna när Folkbladet gör några nedslag i Norrköpings handel.
"Bubbel hör till"På Systembolaget i city tittar Hans och Gunnel Göransson på lite mousserande vin till nyårskvällen.
- Bubbel hör ju till, den tar vi till vår gratinerade hummer, förklarar Hans, och botaniserar bland det digra urvalet på hyllorna. Till slut blir det någon italiensk flaska.
- Den här verkar bra, konstaterar han.
Och att försäljningen går upp inför nyår bekräftar butikschef Alexandra Gustafsson.
- Ja det är full anstormning, och vi ökar våra leveranser hit, säger hon.
Hur är det med framförhållningen bland folk?
- Det har gått lite upp och ner. Men visst, imorgon kommer väldigt många hit.
Är ni förberedda då?
- Ja, så gott det går, vi ser till att ha full bemanning.
Vill ha något nyttPå Boutique Igelkotten är det dock lite lugnare. Butiksföreståndare Fikria Dursun konstaterar att många redan köpt sina festblåsor till helgen.
- De flesta vill ju ha något nytt och fräscht på nyårsafton, men de här sista dagarna är faktiskt ganska lugna.
Häromdagen kom det istället in några gymnasietjejer för att titta på klänningar - till skolbalen i maj.
- Det kan verka tidigt för det nu, men leveranstiden är upp till 16 veckor för balklänningar så för många är det självklart att börja titta på det nu.
Stor efterfråganFör Fiskmagasinet är det bråda tider. Efterfrågan är stor, för att inte säga enorm, efter allsköns havsdelikatesser. Men ovädret den senaste tiden har varit problematisk, då många fiskare inte kunnat gå ut i haven och göra sina fångster.
- Det har varit hjärtat i halsgropen att få hem tillräckligt med fisk och skaldjur i år, säger Suasanne Lindhwall som jobbar bakom disken.
Ostron och olika krabbor återfinns bara på i Kattegatt och Skagerrak.
- Det är synd att många av skaldjuren bara finns på västkusten, för här i Östersjön har det ju inte blåst lika farligt.
Vad är det som är populärt?
- Allt möjligt, men våra färdiga skaldjursfat är populära. På dessa ligger en blandning av det som folk vill ha; hummer, havskräftor, färska och rökta räkor, musslor med mera.
Om just alla väljer att klä upp sig, dricka skumpa och äta hummer timmarna före tolvslaget får vara osagt. Men klart är att många Norrköpingsbor förbereder sig för firande imorgon.