Många förknippar vinterbad med bastu, följt av en rusning ner mot en upphuggen vak och snabbt i. Mycket riktigt är också traditionen med vinterbad stort i till exempel Finland och Ryssland, det var i Finland de första världsmästerskapen i vintersim arrangerades från 2000. Men även i Sverige verkar det vara en växande rörelse.
En som upptäckt vinterbadets fördelar är Thomas Edman från Gusum; senast på onsdagen – med 15 minusgrader i luften – gav han sig i Slätbakens vatten vid Stegeborg.
Så vad är det som du fastnat för med vinterbad?
– Ja, dels är det lite för utmaningen att klara av det kalla vattnet, berättar Thomas som föredrar att först ta en bastu innan själva doppet.
– Man känner sig också väldigt pigg och fräsch efteråt.
Thomas mätte vid tillfället inte vattentemperaturen i Slätbaken.
– Men det brukar vara omkring fyra grader, det blir inte kallare än så, säger Thomas som sedan man sjösatte sin husbåt vid Stegeborg förra året brukar vinterbada åtminstone någon gång i veckan men han har även erfarenhet av denna aktivitet ända sedan barnsben.
Ett finskt forskarteam lett av Pirkko Huttonen från Uleåborgs universitet har gjort flera studier på vinterbadet och dess hälsoeffekter. De kom fram till att under en längre tid av vinterbadande minskade spänningar, trötthet och dåligt minne, dessutom blev humöret bättre hos testgruppen. De som hade reumatism, astma och fibromyalgi rapporterade också minskade besvär. Man har också noterat att blodtrycket sänks vid upprepat vinterbad och att blodcirkulationen förbättras.
Just vad gäller cirkulationen kan Thomas Edman hålla med.
– Jag gick omkring och frös innan badet i onsdags och kände att cirkulationen i fötterna var lite dålig men efter doppet blev det fart på den. Det här med vinterbad kan jag rekommendera till fler.
Det finns dock vissa risker med vinterbad också. Det rekommenderas inte för de som har allvarliga hjärtproblem, är förkylda eller har andra infektioner eller inflammationer. Dessutom ska man naturligtvis inte vinterbada berusad. Vid hjärt- och kärlsjukdomar rekommenderas att man diskuterar med sin läkare innan man ger sig i det kalla vattnet.