Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Från Hageby till regeringskansliet

Från Hageby till regeringskansliet. Det är Milischia Rezais resa.

Förebild. Milischia Rezai, med en stark vilja och ett politiskt engagemang.

Förebild. Milischia Rezai, med en stark vilja och ett politiskt engagemang.

Foto: Mikael Strand

NORRKÖPING2016-03-02 06:30

På tisdagen var Milischia Rezai, 26, politiskt sakkunnig hos arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), inbjuden som inspirationsföreläsare i en lokal i Mirum galleria, för elever i årskurs 8 och 9 från Söderporten.

Det är hennes egen gamla skola – fast på den tiden hette den Hagebyskolan.

– Jag känner verkligen jättestarkt för Hageby, eftersom jag kommer härifrån, sa Milischia Rezai.

– Jag ser mig själv i dig och dig och dig, sa hon och tittade ut över eleverna.

Socialdemokraten Milischia Rezai är född och uppvuxen i Hageby och flyttade från Norrköping 2009.

– När jag bodde i Hageby var det många som hade föräldrar som inte hade något jobb att gå till. Så var det för mina föräldrar. Väldigt många hade också föräldrar med rötter i andra länder.

– Jag brukar säga att jag är typiskt svensk. Man kan inte bli mer Svenne Banan. Jag är finsk och iranier och jag är uppvuxen i ett miljonprogram, sa Milischia Rezai.

Milischia Rezai, som visade bilder från det Hageby som hon växte upp i, berättade för första gången öppet om sin barndom, med arbetslöshet, fattigdom, misshandel och psykisk sjukdom, om en mamma från Finland och en pappa från Iran, politisk flykting som upplevt tortyr och fängelse.

– Det är jätteviktigt att säga att man har ingenting att skämmas för, sa hon och menade att det handlar om ett samhällsproblem att det finns arbetslöshet, med de sociala problem som följer.

Hon uppmanade de elever som kände igen sig i hennes berättelse att prata med någon, att inte bära det ensamma.

När hon tänker på sin bakgrund i Hageby och att hon nu jobbar åt den minister som är ansvarig för att människor ska få jobb och att flyktingar ska få ett bra mottagande säger hon att det är overkligt, som i en dålig amerikansk film.

Att hon var duktig i skolan tog henne ända dit. Och hennes vilja att förändra samhället, en vilja som väcktes när hon kom in i musikklass i Skärblacka, där hon var den enda svarthåriga och hon såg att de andra barnens föräldrar hade jobb.

Vägen framåt gick via prao på kommunalrådsenheten, SSU, studenten och studier i statskunskap i Uppsala. Hon har också hållit tal i FN.

– Om jag skulle nämna bara en sak som hjälpt mig att göra det jag vill göra, så är det att jag engagerade mig politiskt.

Fler tips till eleverna: Hitta ett roligt fritidsintresse. Fixa plugget. Våga ta studielån.

Föreläsningen organiserades av LuMiNk, en mentorsverksamhet för 20 elever i årskurs 9 på Söderporten. Det är ett läxläsningsprojekt, där lärarstudenter från Linköpings universitet stöttar eleverna. Verksamheten har pågått sedan augusti 2015. Syftet är att inspirera högstadieeleverna till högre studier. LuMiNk är en förkortning för LiU, Mirum galleria och Norrköpings kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om