- Det här har varit en process på nio år, 2001 satt vi Marrakesh i Marocko och sa att härifrån kan man ju gå hem. Sedan har vi spunnit vidare och ändrat startorten till Casablanca eftersom vi gillar filmen och det är ett ställe många känner till, berättar Lars Löfström när det udda reseekipaget unnar sig en vilodag i Norrköping.
Under parollen "The Inclusion Tour" gav sig han och Mats Melin ut på ett stort äventyr. Den 5 mars i år startade de två i den marockanska filmstaden, Lars som varit förlamad från midjan och neråt sedan en trafikolycka vid fem års ålder i rullstol och Mats på en treväxlad damcykel. De tog sikte på Stockholm dit de ska ankomma och välkomnas av ett franskt tv-team den 28 juli.
6 000 kilometer
De har varit på resande fot i stort sett hela tiden och tillryggalagt omkring 60 kilometer om dagen.
- Nu är vi nära målet, vi passerade 6 000 kilometer strax utanför Mjölby, konstaterar Lars.
- Det är kämpigt, de 400 första milen gick det lätt, men sen blev det tungt. Vädret har nästan varit det svåraste, vi har tampats med regn och kyla. Våren i Europa har inte varit nådig, säger han och konstaterar att det värker i både kropp och själ och att det nu ska bli skönt att komma hem till familjen.
Inget hinder
Att det knappast är en barnlek att tillryggalägga en så bastant sträcka i rullstol respektive på cykel torde stå klart för de flesta och ingen av de två herrarna sticker under stol med att det stora äventyret lockat, men det fanns även en baktanke med expeditionen: att slå ett slag för och rikta fokus mot tillgängligheten. Ett samhälle där alla ska kunna känna sig inkluderade.
- Med enkla medel kan man ta sig fram mer än man själv tror, framhåller Mats.
- Att sitta i rullstol är inte ett hinder så länge man inte ser det som ett hinder, menar Lars.
Utveckling på gång
Längs vägarna och i de europeiska städerna har de kunnat se hur arbetet med att göra platser mer lättillgängliga för personer med funktionshinder påbörjats, men att det fortfarande finns mycket kvar att göra.
- Spanien har kommit lite längre när det gäller den fysisk anpassning, men till och med i Barcelona som är en av de bättre städerna stötte vi på en butik med ramp, men där det var ett trappsteg upp till rampen, säger Lars.
- I vissa byar har vi fått välja mellan hotell med 28 eller 35 trappsteg, ler Mats.
Men nu börjar resan alltså närma sig sitt slut. Efter att ha eskorterats av polis med blåljus längs spanska motorvägar, sovit i fuktiga källare och slitit i bergiga upp- och nedförsbackar återstår bara några kortare dagsetapper mellan Norrköping och Stockholm innan äventyrarna kan pusta ut.
- Vi har mött tusentals människor och haft härliga spontana möten, men nu vill jag hem till familjen och ha lite semester, slår Lars Löfström fast.