Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatta protester mot Strömparksbygget

Den planerade husbyggnationen intill Strömparken fortsätter att engagera. På torsdagen hölls ett nytt protestmöte där politiker bland annat ställdes till svars.

Mårten Arnberg, förste vice ordförande i stadsplaneringsnämnden, här flankerad av meningsmotståndaren Reidar Svedahl, fick ta emot många tuffa frågor.

Mårten Arnberg, förste vice ordförande i stadsplaneringsnämnden, här flankerad av meningsmotståndaren Reidar Svedahl, fick ta emot många tuffa frågor.

Foto: Andreas Skogh

NORRKÖPING2012-07-27 04:59

Det var många som slöt upp när det på torsdagen hölls ett öppet möte om den stundande byggnationen av ett hyreshus på parkeringen intill Strömparken. Känslorna dallrade liksom värmen i rummet på Grand Hotel.

- Vi gillar inte tanken på att parkmark ska bli hus. Vi vill att Strömparken ska bevaras. Vi skiter i parkeringsplatsen, vi vill att det ska bli grönt och blommor, dundrade en av de sammankallande, Reidar Svedahl, i mötets inledning.

Burop

Det kom att bli en livlig diskussion som mycket kom att handla om vad det egentligen står i detaljplanen och vad som egentligen bör göras med den parkering vars formella beteckning är Torget 5 och enligt många uttolkare tillhör Strömparken.

- Det är roligt att folk engagerar sig, men det är synd att det sker så sent när beslutet redan är taget, konstaterade Mårten Arnberg, förste vice ordförande i stadsplaneringsnämnden som sedan fick ta emot flera kritiska instick och rent av bemöttes med burop när han konstaterade:

- Torget 5 ligger inte i Strömparken.

Inga pengar

"Bygg hus, men inte här" har varit lite av en paroll under protesterna och motståndarna framhärdade att man istället för att bygga hus borde följa den gamla detaljplanen och göra om parkeringen till mer park.

Gunnar Bredin, andre vice ordförande i tekniska nämnden, förklarade varför det inte är ett alternativ.

- Planen från början var att det skulle byggas ut, men fullmäktige ger oss varken några investerings- eller driftspengar. Husbygget innebär mer pengar som kan användas till exempelvis andra parker eftersom exploatören betalar.

- Det är tämligen omöjligt att bygga ut parken där just nu.

Han bemöttes dock med stor skepsis från de ansamlade.

Bostadsbrist

Vissa talare redovisade egna fältstudier där de ville påvisa att en majoritet av stadsbefolkningen är emot bygget med hjälp av enkätundersökningar där folk tillfrågats på gatan och talade samtidigt om att beslutet inte är demokratiskt.

- Våra valda ombud ska gå väljarnas väg så mycket som möjligt annars är det inte demokrati. Det är inte ett demokratiskt förankrat beslut, menade någon.

Andra tyckte att det saknades sakliga argument från kommunens sida till varför huset borde byggas.

- Norrköpings befolkning ökar, det börjar bli bostadsbrist. Därför måste vi ta vara på de utrymmen som finns i innerstan till att bygga, gärna hyreslägenheter, kontrade Mårten Arnberg.

- Vi tror Norrköpings utveckling behöver fler bostäder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om