Om enbart de kommunala skolornas kunskapsresultat räknas så faller Norrköping till plats 237 i landet enligt SKL:s redovisning av de sammanvägda resultaten.
I ett pressmeddelande från Norrköpings kommun framhåller den pressansvarige Ulf Mossberg de framsteg som trots allt har gjorts. "Kommunen har på olika sätt uppmärksammat matematikundervisningen, och betygspoängen i matematik fortsätter att öka i årskurs 9 men är fortfarande under genomsnittet för riket. Även andelen elever i årskurs 3 som klarade alla delprov i ämnesprovet i matematik har ökat jämfört med förra mätningen. Kommunen har också satsat på läs- och skrivinlärning på lågstadiet. Andelen elever i årskurs 3 som klarade alla delprov i ämnesprovet i svenska eller svenska som andraspråk ökade, om än marginellt, jämfört med förra mätningen."
Barn- och ungdomschefen Mats Olsson betonar dock i pressmeddelandet "att det är ett flertal resultat och rankingpositioner som också har försämrats, vilket vi måste förändra."
Enligt pressmeddelandet är andelen elever i årskurs 9 i Norrköping som har nått kunskapsmålen i alla ämnen oförändrad, 74 procent. Meritvärdet har sjunkit sedan förra mätningen efter den tidigare ökningen. Värdena är inom de 50 procent som är i mitten av SKL:s rankingskala för alla Sveriges kommuner. Andelen behöriga till yrkesprogram har sjunkit.
I Norrköping är nu antalet elever per lärare på grundskolan 11,6, vilket är lägre än rikets genomsnitt på 12,1. Andel lärare med pedagogisk högskoleexamen är densamma som genomsnittet för riket, skriver Ulf Mossberg i pressmeddelandet.