Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fortsatt stöd till unga med diagnos

En ökad skolnärvaro med 52 procent. Förbättrade relationer i familjen. Och man kan undvika dyra placeringar.

Stöttar unga. Evalotte Månsson, enhetschef för NP-center, talar om ett flexibelt arbetssätt.

Stöttar unga. Evalotte Månsson, enhetschef för NP-center, talar om ett flexibelt arbetssätt.

Foto: Susanna Beskow Norgren

NORRKÖPING2017-02-01 17:00

Det lyckade utfallet av det treåriga projektet NP-center, för barn och unga med en neuropsykiatrisk problematik, som adhd och ett autismspektrumtillstånd, har lett till att verksamheten från årsskiftet permanentats.

Nu ingår NP-center, med kontor i Cedersborg på Sandbyhovsområdet och ett korttidsboende i Klockaretorpet med fyra-fem platser, i kommunens ordinarie verksamhet. Finansieringen, tio miljoner, står vård- och omsorgsnämnden med 60 procent, utbildningsnämnden med 20 procent och socialnämnden med 20 procent, för.

Verksamheten kan ta emot cirka 50 ungdomar.

Under projekttiden, från 2013 till augusti 2016, gick kommunens sociala investeringsfond in. Osäkerheten för fortsättningen gjorde att tre personer sedan lämnade resursteamet. I oktober kom glädjebeskedet från alla de tre inblandade nämnderna, att verksamheten blir kvar.

– Vi var jätteglada här, och firade det! säger Evalotte Månsson, enhetschef för NP-center.

– Alla som haft barn med problem vet hur jobbigt det är för familjen, säger Olle Johansson (S), ordförande i utbildningsnämnden.

Om man kan undvika placeringar och stötta familjerna så de kan fungera är det en vinst för alla, såväl ungdomar, som föräldrar och samhället, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

– Vi kan hjälpa 50 ungdomar, till en kostnad av tio placeringar, säger hon också.

Målgruppen är barn och unga, 13 till 21 år. Just nu är 41 unga inne i verksamheten, varav 11-12 stycken bor kortare perioder på korttidsboendet, ett till tre dygn i veckan, med roliga aktiviteter för ungdomarna och som en avlastning för föräldrarna. Medelåldern på ungdomarna är 17 år. De har ofta diagnoser som gör det svårt att klara skolgången. Det kan vara att de är utåtagerande eller inåtvända.

I resursteamet, som består av sju-åtta medarbetare, där nyrekrytering pågår, ingår specialpedagog, samtalscoach, psykolog, arbetslivskonsulent och familjepedagog. De finns med i skolan, i hemmet, eller vid träffar på en neutral plats som ett fik, och ser ofta till att ungdomen kommer till skolan på morgonen.

Ambitionen framöver är att nå ungdomarna längre ner i ålder. Frågan är också hur man skulle kunna nå fler, för behovet är större än de 50 ungdomar som man kan ta emot, säger Roger Källs (S), ordförande i socialnämnden.

Totalt, inklusive korttidsboendet, ska NP-center ha 16 årsarbetare.

Fakta

NP-center är ett samarbete mellan utbildningsnämnden, socialnämnden och vård- och omsorgsnämnden.

Syftet är att ge stöd till ungdomar som har en neuropsykiatrisk problematik, och deras föräldrar.

Ett mål är att undvika placeringar, att möjliggöra att unga kan bo hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om