– Skörden har blivit försenad inne i våra växthus, säger Eva Axelsson som driver gården tillsammans med sin bror Pelle. Och förseningen beror förstås på den långa, kalla och mörka våren.
– Visserligen värmer vi upp växthuset med värme från eldad halm, men bären behöver mer värme och solsken för att mogna och den processen är försenad i år.
– Det märks ju också på våra friland utomhus, att även den skörden kommer att försenas i år, men förhoppningsvis hinner den bli klar till åtminstone midsommar.
När hoppas du kunna börja sälja lokala jordgubbar från växthuset här i Norrköping?
– Vi siktar på att kunna plocka en del jordgubbar och sälja på trädgårdsmässan på Färgargården på lördag och sedan börja leverera till butiker och till våra försäljningsstånd veckan därefter.
– Plockningen inomhus tar också lite mer tid, eftersom vi klipper av varje jordgubbe med en sax. Om vi rycker bort dem, som man gör utomhus, finns det risk att man bryter av själva stjälken på plantan.
Hur många plantor har ni inne i växthuset?
– Cirka 50 000 plantor på 5 400 kvadratmeter.
Är det samma jordgubbssorter i år, som i fjol?
– Nej, inne i växthuset har vi två nya sorter i år, eftersom vi inte fick tag i samma plantor i år som i fjol. Men det kan ju vara intressant att prova nya sorter också och förhoppningsvis är de lika goda som de sorter vi hade i fjol. Och förhoppningsvis får vi lika stor skörd inne i växthuset som i fjol, då vi kunde plocka av cirka 20 000 liter.