Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Första dagen med vapenamnesti

En luftbössa, ett hagelgevär och ett kulgevär fanns i Norrköpingspolisens skörd från första dagen med vapenamnesti.
Amnestin betyder att du kan gå till polisen och lämna in puffran som samlar damm i garaget - utan risk för rättsligt efterspel.

Igår var den första dagen med vapenamnesti i hela landet. - Det har börjat komma litet smått, men inga större mängder, säger Josef Zacharias, polisintendent på östgötapolisens vapenavdelning. Foto: Janne Forsby

Igår var den första dagen med vapenamnesti i hela landet. - Det har börjat komma litet smått, men inga större mängder, säger Josef Zacharias, polisintendent på östgötapolisens vapenavdelning. Foto: Janne Forsby

Foto:

Norrköping2007-03-02 06:00
Från igår och i tre månader framåt gäller vapenamnesti i hela landet. Det innebär att den som har ett illegalt vapen kan lämna in det till polisen anonymt - utan att riskera straff för olaga vapeninnehav.
- Man behöver inte svara på några frågor, men för att underlätta vår hantering får man gärna tala om varifrån vapnet kommer. Kommer t ex ägaren in med ett vapen kan det vara bra att säga, eftersom vi annars måste kontakta honom, säger Josef Zacharias, polisintendent på östgötapolisens vapenavdelning.
Vapenamnestin har införts för att hindra att vapen hamnar i orätta händer. Satsningen har fått kritik med motiveringen att de kriminella inte lämnar in sina illegala vapen. Men Thommy Håkansson, chef för kriminalpolisen, är positiv till vapenamnestin.

Vågar inte
- Det kan finnas personer som inte vågat lämna in illegala vapen och det är bra att få bort dem från gatan, säger Thommy Håkansson.
Även Josef Zacharias uppskattar initiativet.
- Syftet att få in illegala vapen är jättebra, men erfarenheterna visar tyvärr att det inte är de kriminella som lämnar in sin vapenarsenal, utan laglydiga medborgare, säger han.
- Ofta är det så att den som har vapen utan licens också förvarar det olagligt. Och det innebär en risk att vapnet hamnar i orätta händer. Därför är det bra om de lämnas in.
Det är inte första gången vi har vapenamnesti i Sverige. 1993 utfärdades en tre månader lång vapenamnesti. Polisen fick då ta emot 17 000 vapen i hela landet och 15 ton ammunition.
I Östergötland fick polisen in mellan 800 och 1000 vapen. I Norrköping inlämnades 300 vapen, varav 88 handeldvapen, 115 kulgevär och 50-60 hagelgevär.
- Vi fick också in mer ovanliga saker som granater, dynamit, tårgasspray och harpungevär, minns Marita Petersson, vapenhandläggare.
Dessa vapnen kom ofta från dödsbon eller personer som lämnat in vapen på grund av skärpta förvaringsregler.

Vapenskåp
- En del vill inte skaffa ett vapenskåp, som kostar ett antal tusen, och man lämnar in vapnet istället, säger Josef Zacharias.
Vapnen som lämnas in i länet skickas till Norrköping, där de tas om hand av sex vapenhandläggare. Polisen kontrollerar om vapnet är stulet och kontaktar ägaren som kan göra anspråk på vapnet. Därefter skickas det till Statens kriminaltekniska laboratorium för skrotning.
- Om ett vapen med musealt värde kan det hamna på museum. Men det stora flertalet är gamla vapen i dåligt skick, säger Josef Zacharias.
Det stora intresset för jakt gör Sverige till ett relativt vapentätt land. I länet finns drygt 30 000 vapeninnehavare och i genomsnitt har varje vapenägare tre vapen, vilket ger ungefär 100 000 vapen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om