Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försmak av julen på Ekenäs slott

Halmbockar, glögg och julsenap.
I går öppnade Ekenäs slott sin julmarknad som brukar ha över 10 000 besökare från hela Östergötland.

En praktfull julbock mitt i smällvarma november. Emelie Gustafsson

En praktfull julbock mitt i smällvarma november. Emelie Gustafsson

Foto:

NORRKÖPING2005-11-11 06:00
Redan vid tiotiden på torsdagsmorgonen kom bilar i en strid ström till parkeringen vid slottet mellan Norrköping och Linköping, på vägen mot Åtvidaberg.
- Vi har julmässa i fyra dagar, med 90 utställare, säger slottsfogde Sigvard Hallendorff som gör sitt bästa för att skapa julstämning i den rekordvarma novembermånaden genom att visa och berätta om gamla jultraditioner i slottets paradvåning.

Herrskapsjul
Här har man dukat upp en herrskapsjul som den kunde se ut på 1890-talet, med snapsbord för herrarna, ålaladåb, en maffig fiskrätt med förlaga från Medevi, ett grishuvud med äpple i munnen och en gran med flaggor och ätbara julgransprydnader.
Julklapparna skulle ha vers och fler än ett eller två paket per person var det inte på den tiden.
- Julklapp heter det för att man klappade på dörren och kastade in paketen, berättar Sigvard Hallendorff.
På stallplanen kan man smaka Ekenäs egen slottsglögg.
- Det är ett gammalt recept, som man gjorde före vinglöggen: man pressade bär och frukt. Här är det äpple och svarta vinbär, berättar Eva Gillin.
Förr spetsade man glöggen med brännvin, säger hon, och rekommenderar vodka eller konjak om man vill ha extra styrka på den alkoholfria slottsglöggen.

Massor av julgodis
I de röda byggnaderna på stallplanen kan man botanisera bland härliga honungslimpor från Mormorsgruvan och handgjorda chokladöverdragna marsipangrisar från anrika familjeföretaget Bräutigams i Göteborg.
- Vi har hållit på med marsipan sedan 1870. Jag är femte generationen. Farfars farfar kom från Tyskland, säger Patrik Bräutigam och bjuder på smakprov av originalmarsipanen, gjord på spansk mandel.
Olov Olsson från Norrköping passade på att köpa två stora marsipangrisar till sina barnbarn.
- Hustrun ska alltid hit och handla. Jag följer med och kör och betalar, sa han och försvann i vimlet med sin påse efter att ha fått tipset att förvara marsipangrisarna i rumstemperatur, eftersom kyla gör chokladen grå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om