Förslaget om godisförbud sågas av eleverna
Mer ekologisk skolmat, godisförbud och lunch samma tid varje dag. Det är några förslag som finns med i kommunens kostpolicy som presenterades igår. Men förslaget får kritik.- Godisförbud är onödigt, säger Farzad Ashouri i klass 8B på Ljuraskolan.
Igår diskuterade Lars Stjernkvist skolmat och godis med elever på Ljuraskolan, däribland Christoffer Höglund och Farzah Ashouri. Foto: Robert Svensson
Foto:
Det blev också diskussion kring förbudet igår när kostpolicyn presenterades på Ljuraskolan av barn- och ungdomsnämndens ordförande Lars Stjernkvist (s), vice ordförande Jirina Klevstigh (m) och utbildningschef Lars-Åke Edvardsson.
- Jag vill inte ha förbud, däremot tycker jag det är bra om eleverna själva medverkar till att godiset försvinner från skolorna, säger Jirina Klevstigh.
"Detaljstyrning"
Mathias Sundhin (fp) fanns inte på plats när förslaget presenterades, men är mycket kritisk mot det.
- Att från politiskt håll tala om för skolorna att de inte får sälja godis är så mycket detaljstyrning det kan bli. Det måste vara upp till varje enskild skola, säger han.
- Andra problem kan uppkomma om försäljningen förbjuds. Barnen kanske ofta kommer gå över en hårt trafikerad väg för att komma åt godis, eller hänga i ett närbeläget köpcentrum istället för i skolan, fortsätter Sundin.
Även elevrådsrepresentanter på Ljuraskolan gav Stjernkvist mothugg.
- Ingen jag vet hoppar över lunchen och äter godis istället. Förslaget är onödigt, säger Farzad Ashouri.
- Jag tycker inte att elever i låg- och mellanstadiet ska kunna köpa godis. Men det borde inte gälla oss i högstadiet. De flesta skulle bara handla i kiosken eller Ica istället, säger eleven Agnes Wibell.
Mer ekomat
Andra delar av förslaget är att minst 25 procent av livsmedlen som serveras i förskolor och grundskolor vara ekologiska senast år 2010.
- Det kostar en del extra, men vi måste göra vad vi kan för att vara rädda om miljön. Dessutom är det nyttigare och bättre, säger Lars Stjernkvist.
En utmaning
Varje enskilt barn ska också serveras lunch samma tid varje dag. Alla skolbarn ska också få möjlighet att äta i lugn och ro i minst 20 minuter. Och ingen ska serveras maten före klockan 11.
- Det förekommer att elever äter tidigare än så. Den här delen i förslaget innebär att scheman måste läggas om. Det är ingen lätt uppgift. Vi ger oss själva en utmaning, säger Lars-Åke Edvardsson.
Vill ha debatt
Lars Stjernkvist uppmuntrar till debatt kring förslaget och välkomnar synpunkter från elever, lärare och föräldrar till barn i förskolan och grundskolan.
- När jag besöker skolor kommer ofta skolmaten på tal. Den smakar inte bra, det är fel sorts mat, den serveras för tidigt... En del äter godis istället för lunch. Samtidigt blir barnfetma ett allt större problem. Det vi presenterar är bara ett förslag och vi vill diskutera det med personal och elever, underströk han.
Förslaget är på remiss till den 16 april och beslut fattas i maj.
Läsk, godis, kakor och snacks förbjuds i skolans verksamhet.
I skolornas och fitidsgårdarnas cafeterior kan mellanmål som frukt, smörgåsar, grönsaker och yoghurt köpas.
God och näringsrik lunch ska serveras till alla. Även till allergiker, diabetiker, religiösa minoriteter, vegetarianer och andra som behöver särskild kost.
Elever från åk 7 ska serveras en alternativ lunchrätt 2-3 ggr i veckan.
Maten lagas så nära serveringstillfället som möjligt.
Lunch serveras tidigast kl 11.
Alla ska få möjlighet att sitta och äta i lugn och ro i 20 minuter.