Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslaget: Norrköping inte längre en Fairtrade City

Sedan 2007 har Norrköping varit en Fairtrade City, ett engagemang för etisk konsumtion och rättvis handel. Nu är det snart slut med det. Förslaget till kommunstyrelsen, där Borgerlig samverkan styr, är att avsluta kommunens Fairtradearbete.

Förslaget inför kommunstyrelsen är att avsluta Norrköpings kommuns Fairtrade City-arbete, att inte skicka in någon förnyelseansökan till Fairtrade Sverige.

Förslaget inför kommunstyrelsen är att avsluta Norrköpings kommuns Fairtrade City-arbete, att inte skicka in någon förnyelseansökan till Fairtrade Sverige.

Foto: Pär Andersson, Claudio Bresciani / TT, Lisa Karlsson

Norrköping2023-01-04 11:00

Fairtrade City är en diplomering av kommuner som engagerar sig för en etisk konsumtion och rättvis handel. Syftet är att bidra till en hållbar konsumtion som värnar om både människan och miljön.

Det handlar om ett samarbete mellan kommunen, det lokala näringslivet och civilsamhället för att tillsammans öka den etiska konsumtionen i kommunen.

För att vara en Fairtrade City behöver en kommun uppfylla ett antal kriterier samt årligen skicka in en förnyelseansökan till Fairtrade Sverige. 

Norrköpings kommun beslutade 2007 att Norrköping som femte kommun i landet skulle diplomeras till en Fairtrade City. En styrgrupp bildades och har genom åren varit sammanhållande för arbetet. Styrgruppen har haft möten varannan månad och planerat och genomfört olika aktiviteter för att öka kännedomen om etisk konsumtion i kommunen.

Representanter i styrgruppen har kommit från kommunen, Svenska kyrkan, Vision, Scandic Hotels, HSB, Fairtrade Shop samt några olika köpmän.

Under de senaste åren har styrgruppens arbete dock inte var aktivt. Senaste styrgruppsmötet genomfördes i april 2019 i samband med att en förnyelseansökan skickades in. Därefter har det inte varit någon aktivitet alls, dels på grund av att många styrgruppsrepresentanter avgått och dels på grund av pandemin.

Under pandemiåren 2020-2021 var Fairtrade City-arbetet generellt satt på paus i samtliga Fairtrade City-kommuner i landet, men under 2022 lyftes frågan om kommunerna avsåg att återuppta arbetet igen och på nytt skicka in en förnyelseansökan.

Av handlingen till kommunstyrelsen framgår att det nya styret i Norrköping, Borgerlig samverkan, M, L och KD, i samarbete med SD, i den diskussionen uttryckt att Norrköpings kommun inte avser att återuppta Fairtrade City-arbetet utan i stället avser att avsluta det, att inte skicka in någon förnyelseansökan.

Det innebär att kommunen inte längre behöver avsätta medel för diplomeringsavgift och aktivitetskostnader. Budgeten har tidigare legat på 60 000 kronor per år.

På Fairtrade Sveriges hemsida står det att en diplomering till Fairtrade City medverkar till en internationell handel som baseras på mänskliga rättigheter och omtanke om miljön och är ett sätt att synliggöra hållbarbarhetsarbetet för invånare och medarbetare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!