Ostlänken är en ny dubbelspårig höghastighetsjärnväg, för tåg som kör i hastigheter upp till 320 kilometer i timmen, mellan Järna och Linköping.
När Trafikverket nu går ut med tre öppna hus, i Krokek, Åby och Kimstad, är det enligt projektledare Johan Levál, Trafikverket Region Öst, ett tidigt samråd, för att samla in synpunkter från allmänheten. Ett formellt samråd blir det om ungefär ett år.
– Vi har under en lång tid arbetat med att samla på oss fakta och underlag för att få fram ett förslag till var Trafikverket anser att det är bäst att förlägga Ostlänken genom Norrköpings kommun, säger Johan Levál.
Kulturmiljö, naturmiljö, boendesituationen, rekreation och sociala aspekter är några av de faktorer som ska vägas in. Levál betonar att inget är bestämt ännu.
– Det finns inte ett beslut taget någonstans.
– Självklart är det så att de som bor och verkar i det här området sitter på kunskap som är viktig i vårt fortsatta arbete. Vi vill även höra hur folk reagerar på det förslag som vi har tagit fram.
Dialogen med dem som bor längs spårlinjen är viktig innan slutligt beslut fattas, säger Johan Levál. På frågan om det inte redan är ganska klart hur det ska bli med tanke på att Kolmårdstomten fått besked om att Trafikverket löser in hans gård svarar Johan Levál att han inte kommenterar enskilda fall.
Samtidigt förklarar han att Trafikverket har en korridor att förhålla sig till, ett område inom vilket Ostlänken ska placeras. Om man har en fastighet inom korridoren, kan man, om synnerliga skäl bedöms föreligga, ansöka om att få sin fastighet förtida inlöst.
Först när beslutet är taget om var Ostlänken ska gå, när det finns en lagakraftvunnen järnvägsplan, vet Trafikverket i detalj vilka fastighetsägare som berörs och i vilken omfattning. Enligt tidplanen blir det tidigast 2018.
– Då kan vi säga till fastighetsägarna att "tyvärr, nu är det beslutat att Ostlänken ska byggas här, ni kommer inte att kunna bo kvar".
Hur stor möjlighet har man att påverka sträckningen?
– Man ska veta om att en järnväg är väldigt styv – en höghastighetsjärnväg kan inte byggas med för skarpa kurvor. Tyvärr är det så att det är inte jättelätt att svänga förbi de hinder som finns i vägen. Men är det saker av dignitet, stora faktorer som vi inte känner till, då kommer vi att vara beredda på att överväga att förändra vår sträckning, säger Johan Levál.
– Det är otroligt komplicerat och komplext att fastställa var man ska dra ny infrastruktur. Tyvärr är det alltid någon som blir drabbad och det är bara att beklaga.
Den norra delen går från söder om Stavsjö ner till Loddby. Den södra omfattar området kring Borg och Klinga förbi Norsholm ner till Bäckeby. Samråd för delen genom centrala Norrköping sker tidigast i höst.
Ostlänken ska gå genom ett väldigt varierat landskap, med stora höjdskillnader uppåt Kolmården. Spåret kommer att gå på bank, broar, i tunnlar, och skärningar (öppna tunnlar). På den södra sträckan föreslås en stor bro över Göta kanal, öster om dagens vägbro över E4.
En längre tunnel planeras förbi sjön Skiren.
– Där går vi ner i Kolmården och kommer ut på slätten nedanför, vid Björnsnäs, på en bro ut på åkerlandskapet.
Det planeras också en lång tunnel från Resecentrum och söderut, men den ingår inte i det här samrådet.
Ostlänken ska vara klar år 2028. Planerad byggstart för denna del är mellan 2019 och 2020.