Ny forskning vid Lunds universitet med anslag från Hjärt-Lungfonden har upptäckt att en speciell sensor i kärlväggen som skyddar mot högt blodtryck försämras med stigande ålder, vilket kan leda till utvecklandet av aortaaneurysm, som är ett livshotande tillstånd.
– Den här forskningen bekräftar allvaret med att leva med ett förhöjt blodtryck. Inte minst för äldre personer i Östergötland. Är man drabbad kan det vara livsavgörande att få hjälp med att se över sina levnadsvanor och medicinera vid behov, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden i ett pressmeddelande.
Högt blodtryck ökar i befolkningen. I Östergötland uppger nästan var fjärde person (23,4 procent) att de lever med högt blodtryck enligt Folkhälsomyndighetens hälsoenkät 2019-2022. Detta är en ökning med 36 procent de senast 15 åren.
Högt blodtryck är den allvarligaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdom som stroke, hjärtinfarkt och aortaaneurysm. Aortaaneurysm innebär att kärlväggen i den stora kroppspulsådern vidgas och till slut riskerar att brista.
Kärlens förmåga att stå emot de skadliga effekterna av ett högt blodtryck regleras av en sensor som består av proteinerna YAP/TAZ. När dessa proteiner minskar eller helt försvinner kan kärlen bli inflammerade, stela och ärrade.
– Vår forskning visar att stigande ålder försämrar skyddet mot högt blodtryck, vilket kan leda till utvecklandet av aortaaneurysm, säger Sebastian Albinsson, lektor vid Lunds universitet och ansvarig för studien.