Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Försäkringskassans 330 kontor blir 21

NORRKÖPING/ TT/FOLKBLADET
Försäkringskassan vill effektivisera och minska antalet kontor från 330 till 21. Fler ärenden ska skötas via Internet och telefon.
Fackförbundet ST är kritiskt till hur processen kring omstruktureringen gått till och bristen på information till personalen.
- Det är katastrof att man är så obetänksam när det handlar om trygghet för så många människor, säger Christina Eklöf, kassans fackordförande i länet.

Pernilla Keskiärkää tror att förändringen av Försäkringskassan ger försämringar för äldre och personer som inte har tillgång till dator. Foto: Robert Svensson

Pernilla Keskiärkää tror att förändringen av Försäkringskassan ger försämringar för äldre och personer som inte har tillgång till dator. Foto: Robert Svensson

Foto:

Norrköping2006-11-18 06:00
- I Östergötland pratar vi om ett stort kontor. Men jag törs inte spekulera i om det hamnar i Norrköping eller Linköping, säger Staffan Carlsson, informationsansvarig på kassan i länet.
Försäkringskassan finns ändå kvar i alla kommuner, men under samma tak som andra myndigheter, t ex arbetsförmedlingen.
- Vi tror att det är bättre för kunden med flera typer av service under samma tak, säger Charlotte Ahlström, programchef på Försäkringskassan.
Sektionsordförande i fackförbundet ST på Försäkringskassan i länet, Christina Eklöf, är emot planerna.
- Det blir krångligare och längre till den som har rätt kompetens, säger hon.

Missnöje och köer
Bakgrunden till omstruktureringen är kundernas missnöje med långa väntetider i telefon och långa handläggningstider.
Att kunderna hänvisas till telefon och Internet väcker oro bland pensionärer.
- Det är en klar försämring att man återigen minskar på det personliga mötet, som man tidigare gjort med bland annat Posten, säger Hans Lenkert, generalsekreterare vid Sveriges Pensionärsförbund till Svenska Dagbladet.
Men enligt Charlotte Ahlström ska klienter med ohälsa fortfarande ha möjlighet att träffa en handläggare. Det ska bli lättare med den nya organisationen eftersom den nya telefonkundtjänsten ska ta många samtal som idag tas av handläggarna.

Ingen orosstämning
Syftet med omorganisationen är också att spara pengar, men hur stor besparingen blir är oklart. Personalen kommer att minskas med den nya organisationen, men det återstår att se hur många anställda som berörs.
Trots detta har ingen orosstämning spridit sig bland personalen på försäkringskassan i länet, enligt Christina Eklöf.
- Men det är för att folk inte har förstått. Informationen ut till organisationen har varit knapphändig. De flesta får information via tv och tidningar. Det är katastrof att man är så obetänksam när det handlar om trygghet för så många människor, säger hon.
Hon är också mycket kritisk mot det underlag som tagits fram inför omstruktureringen.
- Vi på facket har inte varit så delaktiga, utan kom in i ett skede när strukturen var framtagen. Mycket är ett beställningsjobb från en utomstående konsult. Det hade krävts bättre kunskap om vår verksamhet för att ta fram ett bra underlag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om